Pe baza unei noi analize a beneficiilor și a riscurilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea substanței dolutegravir (DTG) ca tratament preferat de primă și de a doua linie pentru persoanele infectate cu HIV, inclusiv în cazul femeilor însărcinate sau care pot rămâne însărcinate, se arată într-un comunicat al OMS.

Studiile inițiale sugeraseră o posibilă legătură între DTG și defecte de tub neural la copiii născuți de femei care foloseau medicamentul în perioada conceperii. Semnalul de alarmă fusese tras în mai 2018, în urma unui studiu efectuat în Botswana, unde din 426 de femei care au rămas însărcinate în timp ce luau DTG, patru au născut copii cu defecte de tub neural. În urma acestor dovezi preliminare, multe țări au sfătuit femeile însărcinate sau cele care puteau să rămână însărcinate să ia un alt medicament, efavirenz (EFV).

Însă date noi, obținute în urma a două teste clinice de amploare, ce au comparat eficiența și siguranța administrării de DTG și de EFV în Africa au arătat că riscul de defecte de tub neural este semnificativ mai mic decât se crezuse inițial.

Oamenii de știință au analizat și modele matematice ale beneficiilor și riscurilor asociate cu cele două medicamente; valorile și preferințele persoanelor infectate cu HIV, precum și factorii legați de implementarea programelor HIV în diferite țări, dar și costurile.

Concluzia a fost că DTG este mai eficient, mai ușor de folosit și cu mai puține efecte secundare decât alternativele.

În plus, virusul dezvoltă mai greu rezistență la el.

Toate aceste dovezi au determinat Organizația Mondială a Sănătății să își revizuiască recomandările.

Ultimul update: 23 iulie 2019

SănătateaTV.ro