Un milion de vieți ar putea fi salvate anual, la nivel mondial, până în anul 2050 doar prin reducerea poluării aerului, atenționează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Scopul poate fi atins prin realizarea obiectivelor Acordului de la Paris. Cele mai recente estimări ale experților OMS arată că valoarea beneficiilor pentru sănătate generate de acțiunile în domeniul schimbărilor climatice ar fi aproape dublu față de costul politicilor de atenuare a poluării la nivel mondial, iar raportul beneficiu-cost este chiar mai ridicat în țări precum China și India.

Datele au fost prezentate într-un raport în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, organizată în Polonia. Raportul subliniază și argumentele privind sănătatea care sunt esențiale pentru promovarea acțiunilor în domeniul climei și prezintă recomandările-cheie care ar trebui respectate de guverne.

 

Șapte milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului

 

OMS susține că activitatea umană care destabilizează climatul Pământului contribuie direct la sănătatea precară. Principalul motor al schimbărilor climatice este arderea combustibililor fosili, care provoacă anual șapte milioane de decese premature la nivel mondial, iar costurile privind pierderea bunăstării la nivel global ajung la 5,11 miliarde de dolari.

În cele 15 țări care în care există cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră, impactul poluării aerului asupra sănătății se estimează că va costa mai mult de 4% din PIB. Acțiunile pentru atingerea obiectivelor de la Paris ar costa însă aproximativ 1% din PIB-ul global. 

 

Scăderea emisiilor de carbon și creșterea activității fizice

 

Trecerea la surse de energie cu emisii scăzute de carbon nu va îmbunătăți calitatea aerului, ci va oferi oportunități suplimentare pentru beneficii imediate pentru sănătate. De exemplu, introducerea opțiunilor de transport active, cum ar fi ciclismul, va ajuta la creșterea activității fizice care poate ajuta la prevenirea bolilor precum diabetul zaharat, cancerul și bolile cardiace, arată reprezentanții OMS.

Raportul special COP-24 al OMS oferă recomandări pentru guverne cu privire la modul de maximizare a beneficiilor în materie de sănătate, ale combaterii schimbărilor climatice și de evitare a celor mai grave consecințe ale acestei provocări globale asupra sănătății. Raportul descrie modul în care țările din întreaga lume iau în prezent măsuri pentru a proteja viețile de impactul schimbărilor climatice, însă acestea sunt în continuare insuficiente, în special pentru statele insulare mici dezvoltate și țările cel mai puțin dezvoltate.

 

Măsuri insuficiente

 

Numai aproximativ 0,5% din fondurile multilaterale pentru combaterea schimbărilor climatice au fost alocate proiectelor de sănătate. Raportul solicită țărilor să țină seama de sănătate în toate analizele cost-beneficiu privind atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, se recomandă să fie utilizate stimulente fiscale, cum ar fi prețurile la carbon și subvențiile pentru energie, pentru a stimula reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de poluanți atmosferici.

OMS estimează că în perioada 2030-2050, se vor produce anual 250.000 de decese din cauza schimbărilor climatice. Dintre acestea, 38.000 de decese vor fi în rândul persoanelor în vârstă din cauza expunerii la căldură, 48.000 de decese vor fi cauzate de diaree, 60.000 de malarie și 95.000 din cauza subnutriției din copilărie.

Ultimul update: 7 decembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.