Toate regiunile lumii se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului cazurilor de rujeolă, pe fondul unei scăderi periculoase a acoperirii vaccinale, au avertizat experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

”Impactul acestor epidemii este cu adevărat devastator, provocând nu numai pierderi de vieți omenești, dar și invalidități care ar putea fi evitate, ce afectează viețile familiilor și economiile naționale și care pun presiune pe sistemele de sănătate”, a subliniat Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare și Vaccinuri din cadrul OMS.

Cele mai recente date globale ale OMS arată că numărul cazurilor – care reprezintă una dintre cele mai contagioase boli din lume – a crescut cu 300% pe plan global în primele trei luni ale anului, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018. Aceasta vine pe fondul creșterilor consecutive înregistrate în ultimii doi ani.

Nu există tratament antiviral specific pentru rujeolă, dar boala poate fi prevenită cu două doze de vaccin. Majoritatea cazurilor de infectare s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate sau care nu au făcut ambele doze.

Epidemiile provoacă zeci de mii de infecții și mii de decese în Republica Democratică Congo, în Madagascar, Filipine, Sudan, Thailanda și Ucraina.

Experții OMS au atras atenția că ”situația este alarmantă”, iar astfel de epidemii arată clar că sunt probleme grave în acoperirea vaccinală, așa că au cerut autorităților să depună eforturi mai mari pentru a crește ratele de imunizare.

Potrivit lor, cele mai recente cifre arată o rată de imunizare cu prima doză de vaccin de circa 86% și de sub 70% cu a doua doză, ”ceea ce reprezintă una dintre cauzele de bază ale problemei”.

Ultimul update: 12 octombrie 2019

SănătateaTV.ro