O dietă vegetariană poate ajuta în lupta împotriva încălzirii climatice, au conchis experți ai Panelului Interguvernamental privind Schimbarea Climatică din cadrul ONU, într-un raport citat de BBC News.

Raportul, la care au contribuit 107 oameni de știință, arată că încălzirea globală este alimentată și de consumul mare de carne și lactate din Occident. Ei au precizat că ar putea fi hrăniți mai mulți oameni, folosind mai puțin teren, dacă se reduce consumul de carne. Iar dacă terenul este folosit mai eficient, poate absorbi o cantitate mai mare din dioxidul de carbon emis de oameni.

”Nu le spunem oamenilor să nu mai mănânce carne. În unele zone oamenii nu au altă opțiune. Dar este clar că, în Occident, consumăm prea multă„, a atras atenția prof. Pete Smith, de la Aberdeen University, Marea Britanie.

Raportul cere măsuri stricte pentru a opri distrugerea solului și deșertificarea – ambele factori ce contribuie la schimbarea climatică.

De asemenea, avertizează că planurilor unor Guverne de a tăia copaci și a-i arde, pentru a genera electricitate, va afecta producția de hrană, dacă nu vor fi limitate.

Solul și modul în care este folosit acesta formează baza societății umane și a economiei globale. Însă omenirea îl afectează în moduri dramatice, inclusiv prin gazele cu efect de seră emise în atmosferă, avertizează ONU.

 

Care este legătura între schimbarea climatică și alimentație?

 

Schimbarea climatică reprezintă un risc pentru securitate și pentru hrana noastră. Creșterea temperaturilor, cantitățile tot mai mari de ploaie și episoadele de vreme extremă vor avea un impact atât asupra culturilor, cât și asupra animalelor crescute.

Însă, la rândul său, producția de hrană contribuie la încălzirea globală. Agricultura – împreună cu tăierea copacilor – produce aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră.

Creșterea animalelor contribuie la încălzirea globală prin gazul metan produs de animale, dar și prin defrișare, pentru a crea pășuni unde să se hrănească animalele.

 

Mâncarea irosită, o problemă

 

Autorii raportului ONU cer și măsuri pentru a reduce cantitatea de mâncarea irosită – înainte sau după vânzare.

Aceasta poate fi utilizată la hrana animalelor sau, dacă este potrivită, poate fi oferită organizațiilor caritabile pentru a fi împărțită oamenilor care au nevoie de ea.

Ultimul update: 8 august 2019

SănătateaTV.ro