Procedura de testare a virginității trebuie să înceteze, susțin Organizația Națiunilor Unite (ONU), Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor (UN Women) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Organizațiile susțin, într-un apel global de eliminare a violenței împotriva femeilor și a tinerelor de pretutindeni, că această practică medicală inutilă, dureroasă, umilitoare și traumatizantă încalcă mai multe drepturi ale omului și standarde etice, inclusiv principiul fundamental în medicină de a nu face rău, se arată într-un comunicat al OMS.

 

Impactul asupra sănătății  

 

Aceste examinări nu reprezintă doar o încălcare a drepturilor omului, dar, în cazuri de viol, pot provoca multiple dureri și pot duce la rememorarea violenței sexuale, fapt care provoacă o retrăire a experienței, dar și re-traumatizare și re-victimizare.

Din cauza acestei practici, multe femei suferă de pe urma problemelor fizice, psihologice și sociale negative pe termen scurt și lung. Este vorba de anxietate, depresie și stres post-traumatic. În cazuri extreme, femeile sau tinerele pot încerca să se sinucidă sau să fie ucise în numele "onoarei”, atrag atenția cei de la OMS. Reprezentanții Organizației susțin și că accentul pus pe virginitatea femeilor prin această testare este de fapt o formă de discriminare.

 

Testarea virginității, o tradiție în unele țări 

 

Testul de virginitate reprezintă o tradiție de lungă durată, care a fost obiectul unei documentări în cel puțin 20 de țări din toate regiunile lumii. Femeile și fetele sunt supuse, și adesea forțate, să facă teste de virginitate din diverse motive. Părinții sau potențialii parteneri solicită aceste testări pentru a stabili eligibilitatea pentru căsătorie, însă cererea poate veni și din partea unor angajatori. Testarea este în mare parte făcută de medici, ofițeri de poliție sau lideri ai comunității asupra femeilor și fetelor pentru a le evalua virtutea, onoarea sau valoarea socială. În unele regiuni, este o practică obișnuită pentru profesioniștii din domeniul sănătății să efectueze teste de virginitate asupra victimelor violului.

Testarea este făcută prin verificarea himenului și a dimensiunilor sale prin introducerea degetelor în vagin, o procedură despre care OMS susține că nu poate dovedi dacă o femeie a avut sau nu un contact sexual vaginal.

 

Implicarea guvernelor și a sistemului medical 

 

În consecință, creșterea gradului de conștientizare în rândul profesioniștilor din sănătate și a comunităților cu privire la efectele negative ale efecturării acestui test asupra femeilor și tinerelor, la lipsa unei dovezi științifice și eliminarea ei este urgentă, arată OMS.

Unele guverne au interzis testarea virginității și au adoptat legi pentru a pedepsi penal pe cei care efectuează examenul, în timp ce multe asociații profesionale din domeniul sănătății și organizații pentru drepturile omului au condamnat această practică drept neștiințifică, dar și ca o încălcare a drepturilor femeilor și fetelor.

Pentru reușita acestui demers este nevoie de implementarea unei strategii care să cuprindă atât acțiuni ale personalului medical, ale comunităților, cât și demersuri legislative.  

Ultimul update: 18 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.