Opt unități mobile pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate, au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, prin unitatea de management al proiectului Băncii Mondiale „Reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar”, se anunță într-un comunicat de presă. Proiectul este finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Ministerul Sănătății susține că autospecialele vor contribui la consolidarea programului național de screening pentru cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

 

MS2

 

            Autospecialele vor fi livrate către șapte centre naționale până la finalul acestei săptămâni: Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (două unități mobile), Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București.

            Ministerul Sănătății derulează implementarea a șapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro. Este vorba de programe privind depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul precoce al tuberculozei, screeningul pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului. Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

 

Ștefania Doroftei

SănătateaTV.ro