Optimizarea sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, notat astăzi de medicii de familie cu nota 2, este una dintre prioritățile fixate de noul președinte interimar al CNAS, Răzvan Vulcănescu.

 “Este (…) cel mai mare sistem informatic al țării. Ține de siguranța națională. Este un sistem informatic în care sunt în mod uzual, frecvent, zilnic, circa 70.000 de utilizatori. În momentul în care intervin orele de vârf, evident că există acele sincope de funcționare”, a descris Răzvan Vulcănescu situația, în prima sa conferință de presă.

 

Problemele de la CNAS

 

Problemele pe care Casa de Asigurări de Sănătate le-a generat sunt multe și mărunte. De fapt, majoritatea problemelor sistemului sunt generate de relația dintre casele de asigurări de sănătate și furnizorii de servicii medicale. Aici am considerat că este o sincopă, pe care încercăm să o rezolvăm, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, la aceeași conferință.

Astfel, unul dintre obiectivele viitoare este o evaluare și îmbunătățire a sistemului informatic, ce funcționează deficitar. Este notat în fiecare zi de către cei care îl utilizează (medicii, în special cei de familie – n.r.), astăzi, de exemplu, a primit nota 2 (...), ceea ce este frustrant, pentru ei, în primul rând, și pentru pacienți, a atras atenția ministrul.

O altă problemă identificată de Sorina Pintea este că, în urmă cu câțiva ani, au fost plătiți “bani buni” pentru pregătirea personalului din CNAS pentru a lucra cu acest sistem, însă acești angajați nu știu ce să facă. Un raport în acest sens a fost realizat de Corpul de control al Ministrului Sănătății, însă concluziile sunt în curs de trasare.

 

Prioritățile cerute de Sorina Pintea CNAS, după schimbarea conducerii

 

Sorina Pintea a vorbit despre necesitatea încheierii mai multor contracte cost-volum, pentru accesul la tratamente invocatoare a unui număr cât mai mare de pacienți, și a oferit ca exemplu programele desfășurate în cadrul Planului-cadru național pentru controlul hepatitelor virale, lansat în urmă cu două săptămâni. La 1 septembrie 2019 actualele contracte se vor încheia și trebuie să ne asigurăm că noi contracte vor fi încheiate în timp util pentru a asigura continuarea accesului pacienților, a explicat ea.

“Este necesară o bună gestionare a programelor de sănătate care trebuie să aibă în vedere cheltuirea eficientă a fondurilor, care niciodată și nicăieri nu sunt suficiente pentru o cerere din ce în ce mai mare de servicii medicale”, a atras atenția oficialul.

Normele la contractul-cadru, care vor intra în vigoare la 1 iulie, prevăd o mulțime de modificări și este nevoie de consultări reale pe marginea lor, a mai spus Sorina Pintea.

Ultimul update: 3 iunie 2019

SănătateaTV.ro