Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a lansat campania Copiii sănătoși ai Bucureștiului. Aceasta este realizată în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

Campania se adresează elevilor din clasele a V-a și a VI-a din unitățile de învățământ de stat din Capitală. Orele de educație pentru sănătate sunt oferite gratuit și vor fi susținute de medicii și asistentele medicale din cabinetele din școli.

Campania de informare pune accentul pe o alimentație sănătoasă bazată pe un consum ridicat de fructe și legume, o cantitate suficientă de apă, importanța micului dejun, dar și necesitatea practicării a cel puțin 60 de minute de exerciții fizice în fiecare zi. Toate acestea sunt foarte importante în viața copiilor pentru că vor crea anumite deprinderi în viața de adult, arată ASSMB.

Copiii din școlile din București care vor participa la această campanie, dar și părinții vor avea acces la un ghid de alimentație sănătoasă și activitate fizică. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt principalii factori care ne protejează de surplusul de greutate și de o serie de boli determinate de greutatea crescută, la vârsta adultă, se arată în materialele informative. Ghidul îi învață pe părinți cum să creeze o atmosferă pozitivă la masă, cum pot fi convinși copiii mofturoși să mănânce sănătos, dar conține și sfaturi despre măsurile de igienă și chiar rețete care pot fi pregătite cu cei mici.

De asemenea, sunt prezentate beneficiile unei diete echilibrate fără grăsimi animale în exces, zahăr, alimente foarte sărate, sucuri îndulcite și fără băuturi carbogazoase. Pentru o mai bună înțelegere a stilului de viață, le este propusă copiilor realizarea unui jurnal al consumului de fructe și legume în fiecare zi a săptămânii. Aceștia trebuie să țină și o evidență a micului dejun, pe perioada unei luni, și au de completat un tabel cu durata timpului dedicat zilnic mișcării.

Campania lansată de ASSMB vine după ce studii europene care au vizat comportamentul elevilor au scos la iveală date îngrijorătoare privind România. În perioada 2005–2016, consumul de fructe și legume scade treptat odată cu vârsta, la fel și procentul elevilor care iau micul dejun. Datele au arătat că mai mult de un sfert din elevii cu vârste între 13 și 15 ani consumă zilnic băuturi carbogazoase și mai mult de o treime mănâncă dulciuri concentrate în fiecare zi. Campania se va derula în perioada 4 martie – 14 iunie 2019.

Sondajele au mai arătat că în timp ce cresc, copiii renunță la obiceiurile sănătoase, în favoarea celor nesănătoase, ei preferând alimente de tip fast-food, supraprocesate și concentrate, dar și activități sedentare, cum ar fi jocurile pe calculator, tabletă, smartphone sau privitul la televizor.

Ultimul update: 4 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.