O echipă formată din medici și asistenți medicali din București și Tg. Mureș a realizat astăzi o prelevare multiorgan la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), anunță Ministerul Sănătății. Organele au fost recoltate de la o pacientă aflată în moarte cerebrală în urma unui accident rutier.

Ficatul și rinichii au fost trimise pentru transplant la Institutul Clinic Fundeni, cordul la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mures, iar plămânii au ajuns la Spitalul Clinic „Sf. Maria” București.

Cordul va fi transplantat unui pacient din Mureș, în vârstă de 40 de ani, care se află pe lista de așteptare de aproximativ doi ani. Acesta a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă postmiocardită.

Ficatul va fi transplantat unui pacient cu diagnosticul de hepatocarcinom grefat pe ciroză hepatică în urma infecției cu virus hepatitic C.

Plămânii vor ajunge la o pacientă de 44 de ani cu diagnostic de hipertensiune pulmonară primitivă, cu defect de sept ventricular.

Rinichii urmează să fie alocați de îndată ce vor fi gata testele de histocompatibilitate pentru potențialii receptori.

România are cea mai scăzută rată a donării de organe din Europa. În 2017, În România, rata donatorilor a fost de doar 3,3 persoane la 1 milion de persoane, țara noastră fiind statul UE cu cea mai mică rată a donărilor de organe de la persoanele decedate.

Ultimul update: 20 martie 2019

SănătateaTV.ro