Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Internațională de Fotbal (FIFA) au încheiat un parteneriat pe o perioadă de patru ani pentru a promova la nivel mondial stiluri de viață sănătoase prin intermediul fotbalului. Memorandumul de înțelegere a fost semnat, la sediul OMS din Geneva, de directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, și de președintele FIFA, Gianni Infantino.

„Organizația Mondială a Sănătății este încântată să colaboreze cu FIFA. Jumătate de planetă a urmărit Cupa Mondială din 2018. Aceasta înseamnă că există un potențial uriaș pentru noi să facem echipă ca să ajungem la miliarde de persoane cu informații care să le ajute să trăiască vieți mai sănătoase”, a spus dr. Tedros, completat de șeful FIFA. „Sunt extrem de fericit să anunț această colaborare cu OMS. Fotbalul este un limbaj unic, universal și dorim să folosim platforma și rețeaua noastră pentru a sprijini inițiativele de sănătate și a promova stiluri de viață sănătoase în întreaga lume”, a adăugat Gianni Infantino.

 

Evenimentele sportive ale FIFA, medii fără tutun

 

Potrivit comunicatului de presă, acordul include patru domenii de colaborare. Acestea sunt susținerea pentru promovarea unui stil de viață sănătos prin fotbal, instituirea unor medii fără tutun la evenimentele FIFA și încurajarea federațiilor naționale de fotbal să adopte politici fără tutun, inclusiv în stadioane, aducerea unor îmbunătățiri durabile în materie de sănătate și siguranță și înființarea unor programe și inițiative comune pentru creșterea participării la activități fizice prin fotbal, inclusiv prin cooptarea unor Ambasadori ai bunăvoinței OMS și a unor jucători de fotbal. 

OMS și FIFA au cooperat deja pentru interzicerea tutunului la turneele de fotbal, inclusiv la Cupa Mondială din 2018. Cele două organizații își vor spori eforturile depuse pentru a proteja sănătatea în cadrul evenimentelor FIFA și pentru a institui îmbunătățiri durabile ale sănătății și siguranței, de exemplu în ceea ce privește igiena și prevenirea bolilor.

Programele și inițiativele comune cu asociațiile naționale și rețelele de fotbaliști, antrenori și voluntari vor spori participarea la activități fizice, în conformitate cu îndrumările OMS și vor ajuta la creșterea activității fizice prin fotbal.

Colaborarea va pune în valoare punctele forte ale celor două organizații pentru a se asigura că mesajele de sănătate și programele legate de activități pot avea un impact pozitiv major asupra vieții oamenilor din întreaga lume.

Ultimul update: 9 octombrie 2019