Inițiativa 2035 Fără Tutun se alătură, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun sărbătorită în fiecare an în data de 31 mai, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care solicită României și țărilor din întreaga lume să acorde prioritate controlului tutunului ca mijloc de reducere a bolilor de inimă și a altor boli cardiovasculare, se arată într-un comunicat remis de Inițiativa 2035 Fără Tutun.

Aceeaşi sursă arată că bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor la nivel mondial, iar utilizarea tutunului contribuie dramatic la aparitia acestor boli, fiind al doilea factor pentru tensiunea arterială ridicată. Mai mult, peste 80% din fumători trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la asistență medicală.

Specialiştii atrag atenţia că reducerea consumului de tutun ar avea un efect semnificativ asupra morții cauzate de bolile cardiovasculare. De atfel, în întreaga lume, măsurile luate pentru reducerea consumului de tutun au dus la scăderea costurilor de sănătate asociate. Printre aceste măsuri se numără majorarea taxelor pe tutun, plasarea etichetelor mari de avertizare pe produse din tutun, interzicerea publicității pentru tutun și interzicerea fumatului în locurile publice închise. Astfel de politici sunt solicitate de primul tratat de sănătate publică din lume, Convenția Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, care obligă cele 180 de părți să implementeze aceste politici dovedite pentru a reduce consumul de tutun, se mai arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte România, ţara noastră a intrat deja în liga țărilor care plasează controlul consumului de tutun pe lista priorităților naționale cu impact direct asupra sănătății publice, realizând în 2016 cel mai mare salt pozitiv înregistrat vreodată de o țară, de 12 locuri, în domeniul politicilor de control al consumului de tutun, conform Scalei Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Saltul de 12 locuri al României, de pe locul 19 în 2013 pe locul 7 se datorează adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum și inițierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spațiul public o dată cu modificările legislative, subliniază membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun.

În prezent, la nivel naţional este prioritară nevoia adoptării de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun astfel încât să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuși, încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun. Fumatul și expunerea la fumul de țigară reprezintă prima cauză prevenibilă de îmbolnăvire în România și în lume – cei peste 42.000 de români care mor anual datorită unor boli asociate fumatului reprezintă, fiecare în parte, drame evitabile și față de care avem o responsabilitate uriașă, se mai precizează în comunicatul de presă.

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun din acest an, Inițiativa 2035 Fără Tutun solicită decidenților în politici de sănătate publică să pună pe primul loc sănătatea inimii cetățenilor României. De altfel, ţările trebuie să pună în aplicare măsurile dovedite mandatate de Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului a OMS pentru a reduce bolile de inimă și alte boli cardiovasculare. Fără o acțiune urgentă, consumul de tutun va duce la pierderea a un miliard de vieți în acest secol, potrivit informării primite.

 

SănătateaTV.ro