Peste 350 de organizații non-guvernamentale, membre ale Inițiativei 2035 - Prima Generație Fără Tutun a României, au lansat astăzi un apel la Parlament prin care cer autorităților să modifice legea pentru publicitatea produselor din tutun, astfel încât să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare pentru produsele din tutun.

Cererea vine în contextul în care România se află pe locul 4 printre țările europene unde copiii cu vârste de 13-15 ani fumează.

„Discuţia de astăzi trebuie să cuprindă toate acele legislaţii care privesc reducerea consumului de tutun şi care trebuie să contribuie sinergic la reducerea acestei prevalenţe. Sunt două direcţii clare pe care le urmărim: pe de o parte, să avem o interdicţie cuprinzătoare, aşa cum este de fapt legislaţia în vigoare a oricărei forme de publicitate şi promovare a produselor din tutun, şi a doua direcţie este să facem intervenţii pe toate acele legi care privesc reducerea consumului de tutun şi care au lipsuri istorice, care permit producătorilor de tutun în acest moment să eludeze aceste legi în diverse forme: fie pentru că sunt noi produse şi sunt altfel definite, fie pentru că găsesc alte subterfugii de a ocoli reglementările", a declarat Ramona Brad, directorul proiectului „Iniţiativa 2035 - Fără Tutun”.

Statisticile arată că 34% dintre copiii cu vârste de 13-15 ani au fumat cel puțin o dată în viață. În același timp, 51% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au încercat cel puțin un produs din tutun. Numărul adolescenților care fumează în mod curent este în proporție de 20% în rândul băieților și 17% în cazul fetelor.

Medicii pneumologi spun că producătorii de tutun au găsit soluții să ocolească legislația antifumat prin punerea pe piață a dispozitivelor care încălzesc tutunul și care au aceleași efecte nocive ca fumatul.

„Este vorba despre un tutun încălzit într-un dispozitiv special care face acest lucru, spre deosebire de ţigările electronice, care au doar nicotină. Aici avem nicotină şi produşii de tutun care se eliberează. Sunt ţări care deja au interzis acest produs ca să fie promovat", a spus prof. univ. dr. Florin Mihălțan, fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.

SănătateaTV.ro