Dr. Carmen Barbu, medic primar endocrinolog, Specializare Imagistică, Investigaţii DEXA

Osteodensiometria cu raze DEXA este o investigaţie paraclinică cu ajutorul căreia se poate efectua măsurarea densităţii osoase. Această metodă simplă, non-invazivă şi nedureroasă reprezintă o variantă modernă de diagnosticare a osteoporozei dar şi a altor probleme ale ţesutului osos. Osteoporoza se caracterizează prin reducerea densităţii minerale osoase.

Clinica Academica, unul dintre cele mai moderne centre medicale din Capitală, dispune de întreaga tehnologie DEXA, considerată „golden standard-ul” pentru diagnosticarea osteoporozei şi pentru identificarea schimbărilor ce au loc în timp, ca urmare a scăderii densităţii osoase.

Unul dintre avantajele acestui sistem este dat de faptul că foloseşte o cantitate foarte mică de radiaţii. În timp ce se efectuaează scanarea, pacientul este expus la o doză de radiaţii de 30 de ori mai mică decât cea existentă în cazul unei radiografii pulmonare.

Un alt avantaj al sistemului DEXA este faptul că investigaţia se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru şold, coloană vertebrală lombară şi antebraţ. Mai mult, tehnologia DEXA permite examinarea unor pacienţi cu greutăţi corporale de până la 162 kg, afirmă Dr. Carmen Barbu, medic primar endocrinolog, Centrul Medical Academica.

Osteodensiometria cu raze DEXA este recomandată în cazul femeilor după instalarea menopauzei, la bărbaţi după 50 de ani, în special celor fumători şi suferinzi de boli cronice tratate o perioadă mai lungă de timp cu cortizon dar şi copiilor în perioada de creştere. Indicaţia osteodensiometriei este stabilită de medicul de familie, cu solicitarea acordului medicului specialist ortoped, internist, reumatolog sau endocrinolog. Recomandarea pentru o asemenea investigaţie se face, de regulă, atunci când pacientul prezintă semne ale instalării unei afecţiuni osoase. 

Dr. Carmen Barbu precizează că interpretarea rezultatelor se face cu ajutorul scorurilor T şi Z, rezultzate prin care se raportează masa osoasă a pacientului. Scorul T reprezintă deviaţia măsurătorii faţă de medie. Dr. Barbu spune că un scor T sub 2,5 defineşte osteoporoza.

Osteoporoza este o boală care afectează întreg scheletul, caracterizată prin scăderea masei osoase şi afectarea rezistenţei osoase cu creşterea riscului de fractură. Complicaţiile osteoporozei sunt fracturile de fragilitate.

SănătateaTV.ro