Alergia poate fi făcută la orice vârstă. Mulți pacienti merg la farmacie și cer medicamente împotriva alergiei atunci când strănută sau le curge nasul.

Am vorbit cu dr. Ovidiu Berghi, medic primar alergolog, despre ce ar trebui să știm despre diferite alergii, cum ar trebui ele diagnosticate și tratate.

 

Cine este predispus la alergii?

Din zece oameni, doi vor face la un moment dat o formă de alergie. Alergia nu alege rasa, vârsta, sexul, etnia. Acei 20% din populație care vor face o alergie pot să o facă oricând. Nu are neapărat o vârstă favorită. Nu înseamnă că o fac doar copiii sau adolescenții, alergic poți să devii la orice vârstă. Acel proces de sensibilizare poate să apară oricând pe parcursul vieții la orice substanță. Nu e predictibil, nu este previzibil.

 

Care sunt principalele simptome care ridică suspiciunea existenței unei alergii?

Ca simptome, în alergii, discutăm de cele respiratorii: rinită, conjunctivită, astm. Dacă ne curg nasul, ochii, ni se înfundă nasul, strănutăm mai mult de o săptămână în anotimpurile calde, în aer liber, fără să avem febră sau frison, sau în spații interioare unde este mai mult praf, unde sunt animale (câini, pisici) sau unde sunt mucegaiuri, trebuie să ne gândim că s-ar putea să avem o rinoconjunctivită alergică. Dacă respirăm greu, dacă șuierăm, dacă tușim sec mai mult de o lună, fără să avem infecții respiratorii, ne putem gândi la un astm, care și el poate să aibă componentă alergică. Dacă atunci când luăm un tratament sau mâncăm un aliment, și în zile separate, la același medicament sau la același aliment avem urticarie, avem umflături sau senzație de sufocare, trebuie să mergem măcar la medicul de familie care să ne direcționeze către un alergolog. Diagnosticul de alergie se pune de către alergolog. Dar suspiciunea de alergie poate fi pus de către orice medic. Ideal de către medicul de familie. Sau ideal ar fi ca pacientul să ajungă întâi la medicul de familie, care să-l trimită mai departe, dar orice specialist poate să emită un diagnostic de suspiciune. Din experiența mea, foarte mulți pacienți vin la mine de la colegii oreliști. Pacienții cu simptome de nas de obicei ajung la orelist întâi și colegii de la ORL îi trimit către alergolog.

 

Ce investigații trebuie să facem pentru a ști sigur dacă este vorba despre o alergie?

În specialitatea noastră, lucrurile se bazează pe punerea în evidență a anticorpilor din clasa IgE, creați în mod greșit de către sistemul imunitar față de substanța respectivă. Depistarea acestor anticorpi poate fi făcută prin mai multe tehnici, în funcție de tipul de alergie. Dacă discutăm de rinită alergică, de conjunctivită, de astm, putem să punem extracte de alergen pe mână, fiecare se înțeapă separat, se produce o mică reacție locală la nivelul antebrațului care se citește după 15 minute. Dacă nu se pot pune testele pe mână, din varii motive, atunci putem să luăm sânge. Sângele cu anticorpii respectivi este trimis la laborator, se pune în contact cu alergenul în laborator și îți apare pe o hârtie în câteva zile rezultatul. Același lucru este valabil pentru rinită, conjunctivită, astm. Pentru alergiile la medicamente, testul „standard de aur” este să readministrezi medicamentul, acolo unde se poate. Dacă nu se poate, avem același tip de analiză de sânge. Și mai avem alergiile de contact de tip întârziat, dermatitele de contact alergice. Poate ați auzit și dumneavostră: „capsa de la blugi îmi provoacă eczemă”, sau „m-am vopsit pe păr și am o rană”. Acolo putem să discutăm de o dermatită de contact alergică, de o sensibilizare prin piele a sistemului imunitar. Acolo e un alt tip de testare, sunt teste patch, se pun pe spate sau pe antebraț și se țin 48 de ore, după care se dau jos și se pune diagnosticul.

 

Când se manifestă cel mai mult alergiile? Există variații sezoniere?

Dacă discutăm despre alergiile respiratorii, poți să ai simptome tot anul. Sau pot fi sezoniere – la polen – cum este cazul discutat mai devreme al ambroziei. Din punct de vedere al simptomelor, alergiile sezoniere sunt ceva mai severe și aduc mai degrabă pacientul în cabinet. Ambrozia aduce mai degrabă pacientul în cabinet pentru că simptomatologia este severă.

 

Cum se tratează alergiile? Există un tratament general sau e nevoie de consultarea specialistului pentru fiecare caz în parte?

Trăim în epoca medicinei personalizate. Noi avem niște ghiduri și avem un tablou clinic, dar eu de exemplu nu-mi tratez toți pacienții la fel, nu am un șablon. Fiecare om, bazat pe ghid, are parte de tratamentul lui. Există clase de medicamente – corticosteroizii, antihistaminice – cu care noi jonglăm. Dar n-aș putea să zic că e un singur tratament. Sunt ghiduri de tratament, dar e bine ca ele să fie personalizate.

Ultimul update: 28 decembrie 2018

SănătateaTV.ro