Slaba circulație la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită, precum și tăierea greșită a unghiilor, sunt factori care pot duce la apariția diferitelor probleme ale picioarelor în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Specialiștii de la Asociația de Podiatrie spun că, netratate corect și la timp, acestea pot conduce la amputație.

Medicii recomandă verificarea periodică a picioarelor și menținerea unei bune igiene a piciorului. Astfel, persoanele cu diabet, care au probleme cu circulația la nivelul membrelor inferioare, trebuie să reducă timpul de expunere la temperaturi scăzute sau la apă rece, să evite purtarea de încălțăminte neadecvată și să renunțe la fumat. Cei care sunt sedentari ar trebui să facă exerciții fizice, să meargă pe jos, să facă masaj și băi calde la  picioare pentru stimularea circulației.

Reprezentanții Asociației de Podiatrie spun că, în cazul în care afecțiunile piciorului diabetic s-au instalat, este necesar cât mai repede un consult de specialitate din partea unui podiatru. În România, profesia de podiatru nu este recunoscută oficial, însă există medici diabetologi care sunt specializați în podiatrie.

,,Asociația de Podiatrie are ca obiectiv informarea și educarea populației dar și a profesioniștilor (medici, asistente) în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor și, în acest sens, face demersuri pentru înființarea profesiei de podiatru și în România. Podiatria este un domeniu vast, în care se abordează cele mai frecvente afecțiuni ale picioarelor. Specialistul podiatru este cel care are grijă de sănătatea picioarelor, iar persoanele cu neuropatie diabetică și picior diabetic trebuie să acorde mai multă atenție modului în care își îngrijesc picioarele”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Estimările Federației Internaționale de Diabet arată că includerea unui podiatru în echipa multidiciplinară care îngrijește persoana cu picior diabetic poate reduce numărul amputațiilor cu până la 85%.

Acest material a fost realizat împreună cu Asociația de Podiatrie – https://www.podiatrie.ro/

SănătateaTV.ro