În fiecare an, Societatea de Neuropatie Diabetică marchează în luna octombrie Săptămâna Neuropatiei Diabetice, cu scopul de a îmbunătăţi îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică şi picior diabetic. În 2017, Săptămâna Neuropatiei Diabetice se află la cea de-a V-a ediţie şi se doreşte a fi un amplu proiect de educaţie medicală axat pe diagnosticul precoce al neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic în vederea asigurării unui management eficient al acestor probleme, în cadrul echipei multidisciplinare. În contextul acestui eveniment, în perioada 4-27 octombrie 2017 se vor desfăşura în 21 de oraşe din ţară o serie de simpozioane, la care sunt aşteptaţi să participe peste 1200 de specialişti. Proiectul urmăreşte implicarea accentuată a medicilor de familie în identificarea primelor semne ale neuropatiei diabetice și ale piciorului diabetic şi în prevenirea apariţiei complicaţiilor. În Bucureşti, simpozionul s-a desfăşurat în data de 11 octombrie şi a reunit aproape 100 de participanţi.

“Neuropatia diabetică este o problemă extrem de importantă. 66% din pacienţii cu diabet zaharat prezintă şi neuropatie. Din cauza acestui număr foarte mare de pacienţi cu neuropatie, Societatea de Neuropatie Neurodiab a iniţiat această Săptămână a Neuropatiei Diabetice care se desfăşoară întotdeauna în luna octombrie. Şi în acest an avem evenimente în care se abordează piciorul diabetic şi pacientul cu neuropatie diabetică în contextul abordării sale din punct de vedere multidisciplinar. (...) Eu cred că este cea mai importantă prezenţa medicului de familie în echipa multidisciplinară pentru că primul contact pe care îl are pacientul este cu medicul de familie. Ori un diagnostic de picior diabetic prin inspecţia piciorului, prin palparea pulsului, prin efectuarea testelor de neuropatie deja poate stabili un diagnostic precoce al neuropatiei şi atunci acest pacient poate fi mai clar orientat către neurolog, către chirurgul vascular sau către medicul dermatolog, ortoped ş.a.m.d (...) Este foarte important ca în cadrul acestei Săptămâni a Neuropatiei Diabetice să realizăm ceea ce ne dorim şi anume: un managment multidisciplinar al pacientului cu neuropatie diabetică pentru că scopul nostru în cadrul acestei echipe multidisciplinare nu este decât creşterea calităţii vieţii acestor pacienţi”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedinte Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Neuropatia diabetică şi piciorul diabetic necesită o abordare multidisciplinară, motiv pentru care îndemnul din acest an lansat cu prilejul Săptămânii Neuropatiei Diabetice este acela de colaborare astfel încât pacientul să beneficieze de cea mai bună îngrijire şi de o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

„Mesajul Societăţii de Neuropatie Diabetică este unul singur: să ne implicăm cu toţii în îngrijirea pacientului cu neuropatie diabetică în scopul reducerii riscului de amputaţie şi a creşterii calităţii vieţii lor”, a mai subliniat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

În acelaşi timp, dr. Tudor Lupescu, vicepreşedinte Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, a precizat că trebuie „să fim mult mai atenţi la toţi pacienţii cu diabet, din toate punctele de vedere: al complicaţiilor pe care le fac aceşti pacienţi, al tratamentelor pe care le folosim la pacienţii diabetici şi al interrelaţionării cu specialităţile înrudite, pentru a face ca acestor pacienţi să le meargă mai bine.”

Importanţa echipei multidisciplinare a fost subliniată şi de şef lucr. dr. Eduard Catrina, medic primar Chirurgie Generală, care a precizat că „este momentul de implicare, există posibilitatea şi există oportunitatea implicării în echipele multidisciplinare care se ocupă de piciorul diabetic.”

Organizator: Societatea de Neuropatie Diabetică

Material video realizat cu sprijinul Woerwag Pharma

SănătateaTV.ro