impozionul ştiințific dedicat abordării multidisciplinare a piciorului diabetic, organizat de Asociația de Podiatrie, a ajuns și în Republica Moldova. Astfel, la Chișinău a fost făcut un nou pas în dezvoltarea echipei de specialişti implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat. Scopul Asociației de Podiatrie, prin astfel de activități medicale de informare, instruire și educație, este în primul rând prevenția și managementul corect al complicațiilor diabetului zaharat. La eveniment au participat specialiști din străinătate, renumiți în îngrijirea persoanelor cu diabet și complicații ale acestei afecțiuni.

„Acest eveniment promovează cu adevărat importanța îngrijirii corecte a piciorului în cazul pacienților cu diabet. Aceasta este o problemă care trebuie abordată în întreaga lume, nu doar aici, în Republica Moldova. Ne confruntăm cu o epidemie în întreaga lume, în ceea ce privește diabetul de tip doi. Colaborarea internațională este esențială, pentru că putem face lucruri mai bune dacă răspândim același mesaj”, a declarat în cadrul evenimentului, Prof. dr. Andrew Boulton, fost președinte al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, din Marea Britanie.

„Atunci când o persoană își pierde un picior, acest lucru afectează bineînțeles, calitatea vieții, implicațiile fiind uriașe în urma unei amputații. Asociația de Podiatrie, lansată de Norina Gâvan, în România, acum șase ani, este implicată în a asigura îngrijire de specialitate acestor pacienți. Colaborarea internațională este absolut esențială. Este vorba despre o agregare a acestor țări, a aduce împreună Republica Moldova, România și multe alte țări cum ar fi Ungaria, Franța, Italia, Spania, pentru a lucra împreună, pentru a face cercetare, pentru a ajuta la educarea pacienților, pentru a lucra în ceea ce privește domeniul farmacologiei și al tehnologiei, în domeniul medicamentelor. Cei care beneficiază de acest lucru sunt pacienții”, a declarat prof. dr. Frank BOWLING, chirurg în Marea Britanie și Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe din Republica Moldova.

Printre principalele teme dezbătutute în cadrul simpozionului s-au numărat piciorul diabetic, văzut ca problemă globală, chirurgia piciorului în rândul persoanelor cu diabet, managementul piciorului diabetic în cadrul echipei multidisciplinare și îngrijirea corespunzătoare a picioarelor.

SănătateaTV.ro