Un tanar de 20 de ani care a fost electrocutat in gara Chitila, dupa ce se urcase pe un vagon, a fost transferat astazi la Spitalul AKH din Viena. Acesta avea arsuri pe o suprafata de peste 50% din corp, dar si politraumatisme.

Initial, familia a cerut transferul de urgenta in strainatate, dar acesta ar fi fost blocat de un document medical tradus incorect.

Ulterior, Ministerul Sanataţii (MS) a precizat ca nu au existat probleme legate de birocratie sau de traducerea documentului, explicand ca „a aprobat transferul pacientului, fara piedici birocratice, intr-o unitate sanitara de specialitate din strainatate pentru continuarea tratamentului specific”.

Mentionam ca, un astfel de transfer se realizeaza numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificari. Cele doua unitati sanitare unde au fost transmise actele medicale in vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia in cursul zilei de maine (n.r. luni)”, se arata in comunicatul MS.

”Unitatea medicala din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica sa verifice diagnosticul. Ambele unitati medicale, atat cea din Bruxelles, cat si cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului in dimineata zilei de maine. S-a ales unitatea din Viena(…)”, a declarat Nelu Tataru, secretar de stat in MS.

De asemenea, in comunicat se arata ca in tot acest timp a existat loc pentru un pacient cu arsuri grave, ca in cazul acestui tanar, la Spitalul de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsi Bucuresti.

in prezent, in Romania sunt 21 de locuri pentru marii arsi: 11 in Bucuresti la Floreasca si Spitalul de Arsi, cinci in Timisoara si cinci la Iasi.