Medicii dermatologi din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare se confruntă cu un număr crescut de pacienți care apelează la serviciile lor pentru arsuri solare, uneori grave, și pentru diverse probleme specifice verii. Într-unul dintre cazurile tratate, un pacient s-a prezentat cu arsuri solare de gradul al II-lea pe peste 40% din corp. 

Arsurile solare reprezintă una din cele mai grave consecințe imediate, provocate de expunerea excesivă la soare și fără a se lua măsurile necesare de protejare a pielii.

 “Din păcate, am tratat inclusiv pacient care a suferit arsuri de gradul al II-lea, extinse pe o suprafață de peste 40% din corp, după expunerea neconformă și excesivă la soare”, a declarat dr. Cadar Adela, medic primar dermatovenerologie.

Acest tip de arsură solară afectează primele două straturi de piele și cauzează bășici dureroase și pline de lichid.

Alte situații pentru care pacienții au apelat la dermatologii din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare au fost complicații ale înțepăturilor de căpusă și alte insecte (țânțari, albine, păianjeni), urticarii (alergii alimentare, expunere la soare etc.), dermatite de contact și micoze.

În acest sens, specialiștii recomandă folosirea substanțelor care alungă insectele, folosirea dușului înainte și după intrarea în bazin/piscină, folosirea doar a echipamentelor proprii (șlapi, prosoape etc.), folosirea cremelor de protecție SPF 50+ , evitarea expunerii la soare în intervalul 11.00 – 16.00 și în timpul utilizării unor medicamente fotosensibilizante.

 

Treizeci și cinci de cazuri noi de cancer de piele au fost diagnosticate în primele șase luni ale anului la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare

 

Este vorba despre 27 de epitelioame și de opt melanoame maligne, au anunțat reprezentanții unității pe Facebook.

Potrivit specialiștilor, principalul factor de risc pentru cancerul de piele, pe lângă predispoziția genetică, este expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV). Radiațiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni și din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloane (solar).

Dacă este depistat în faza incipientă, șansele de vindecare sunt foarte mari (în cazul epitelioamelor, chiar de 100%). Tratamentul cancerului de piele este, în general, chirurgical. Însă, chiar dacă se vindecă, se impune o supraveghere medicală periodică, existând riscul recidivei.

Potrivit medicului dermatolog Adela Cadar, pentru a evita apariţia cancerului de piele este recomandat ca orice persoană să nu se expună la soare între orele 11 și 16, să folosească creme de protecţie SPF 50+ și să poarte pălării şi ochelari de soare. De asemenea, medicul recomandă evitarea expunerii la soare a copiilor mici, a persoanelor vârstnice sau a celor care suferă de anumite probleme de sănătate. Nu este recomandată expunerea la soare nici a celor care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc.

Ultimul update: 29 iunie 2019

SănătateaTV.ro