Un bărbat în vârstă de 24 de ani, întors recent din Africa, a fost diagnosticat cu malarie și internat la Institutul de Boli Infecțioase Iași. 

Malaria, cea mai frecventă boală parazitară din lume, afectează anual peste 200 de milioane de oameni, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Boala este transmisă de o specie de  țânțari denumită Anopheles, iar cele mai multe cazuri de infecție sunt înregistrate în Africa. 

 

Care sunt simptomele malariei

 

Malaria are mai multe simptome, dar nu este obligatoriu ca toate laolaltă să se regăsească la pacienții infectați, a explicat managerul Institutului de Boli Infecțioase Iași pentru SănătateaTV.ro.  Printre cele mai frecvente se numără:

-Febră

-Frisoane

- Dureri de cap

- Vărsături

-Sindrom anemic important

- Creștere a volumului splinei

 

Starea românului infectat este bună

 

Românul de 24 de ani  internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu malarie este în stare bună, spune managerul instituției.

"În cazul de față avem de-a face cu o formă nu foarte gravă, pentru că anemia este ușoară, nu există o splenomegalie importantă (n.r mărire a splinei), dar ținem pacientul sub control.(...) Pacientul are o stare generală bună, are un grad ușor de anemie, anemia fiind una dintre caracteristicile acestei boli. Îl ținem sub supraveghere pentru că trebuie să urmărim în special funcția hepatică și funcția renală și primește tratament specific", a declarat, pentru Sănătatea TV, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase  „Sfânta Parascheva” Iași. 

Potrivit medicului, bărbatul nu a avut toate simptomele specifice bolii.

"El a prezentat febră. Nu a prezentat cortegiul caracteristic de debut al acestei afecțiuni. Această afecțiune debutează cu febră și caracteristica acestei febre este că are o anumită evoluție. În sensul că, în funcție de tipul parazitului care determină această boală, febra apare nla 24 de ore, 48 de ore sau 72 de ore. Acest pacient a prezentat febră, dar nu în tabloul strict caracteristic, așa cum îl citim noi din cărți", a precizat managerul.

Pacientul infectat cu malarie este din județul Vaslui. Tânărul s-a întors recent din Africa, acolo unde a lucrat trei luni. Deocamdată nu se cunosc informații dacă a fost însoțit și de alți români în zona de unde a contractat boala. 

·    

Ultimul update: 7 august 2019