Peste cinci mii de pacienți cu HIV/SIDA din toate județele țării sunt în pericol de a rămâne fără tratament în zilele următoare, dacă fondurile necesare tratamentului nu vor fi suplimentate urgent, atrage atenția Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Uniunea solicită Guvernului României măsuri urgente de suplimentare a fondurilor pentru tratamentul pacienților cu HIV din România. Reprezentanții acesteia atrag atenția că fiecare zi de întârziere poate duce la întreruperea tratamentului pentru unii bolnavi. Astfel, dacă suplimentarea bugetelor va avea loc după 10 septembrie, aproape toți cei peste 12.000 de pacienți cu HIV/SIDA aflați în tratament în acest moment în România vor fi afectați, se menționează într-un comunicat UNOPA. În cazul pacienților cu HIV/SIDA, orice întrerupere a tratamentului poate conduce la eșec terapeutic cu schema respectivă de tratament. Crește totodată riscul apariției unor noi cazuri de infecție, care pot pune în pericol viața acestora.

„Cerem cu disperare Guvernului măsuri imediate pentru ca viața pacienților cu HIV să nu fie pusă în pericol. Credem că din fondul de urgență al Guvernului se poate interveni provizoriu în situația aceasta, deși sunt și alte măsuri aflate la îndemâna Guvernului. O astfel de situație gravă nu s-a mai înregistrat în România din 2010”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. „Legile din România garantează pacienților continuitatea tratamentului împotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacienții afectați să ceară daune în instanță dacă viața lor va fi pusă în pericol”, a adăugat aceasta.

Reprezentanții UNOPA atrag atenția că situația este generată de alocarea insuficientă a fondurilor la începutul anului pentru Programul național de tratament al infecției HIV derulat de Ministerul Sănătății. S-au alocat atunci fonduri doar până în luna august 2018, deși se știa clar că suma necesară derulării programului pentru tot anul este mult mai mare. Întârzierea rectificării bugetare a condus la epuizarea bugetului de către spitale, implicit a stocurilor de medicamente.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

SănătateaTV.ro