Pana acum, in Romania, s-au inregistrat 5.820 de cazuri de gripa si 35 de decese in urma complicatiilor infectiei cu virusuri gripale. Datele au fost prezentate de Sorina Pintea, ministrul sanatatii, intr-o conferinta de presa. Totodata, aceasta a sfatuit populatia sa mearga la medicul de familie, in cazul in care prezinta semne si simptome de infectii respiratorii, si nu la unitatile de primire urgente.

Sorina Pintea a declarat ca au fost trimis instructiuni de la Ministerul Sanatatii catre directiile de sanatate publica, in privinta masurilor ce trebuie luate pentru aceasta perioada.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” Bucuresti, prezent la conferinta de presa, a vorbit despre tratamentul cu medicamente antivirale. Astfel, acesta trebuie inceput la pacientii cu gripa confirmata, imediat dupa internare, in cazul in care tabloul clinic necesita tratament. in plus, tratamentul cu antivirale ar trebui instituit si la contactii pacientilor cu gripa confirmata.

Sorina Pintea a dat asigurari ca Ministerul Sanatatii va achizitiona inca 25.000 de doze de vaccin antigripal, suplimentar fata de cele 1.300.000 de doze deja achizitionate si, in marea lor majoritate, deja administrate populatiei la risc.