Asociația Pacienților cu Tumori Neuroendocrine din România (APTNR) cere includerea scintigrafiei receptorilor de somatostatină în Programul național de oncologie ca metodă de diagnostic pentru acest tip de tumori. Cererea a fost făcută în deschiderea Conferinței naționale de tumori neuroendocrine, care s-a desfășurat, vineri, 7 septembrie, la Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” din Capitală.

„În prezent, pacienții cu tumori neuroendocrine – precum tumorile gastro-entero-pancreatice, tumorile bronșice, adenoamele pituitare sau cancerul medular tiroidian – plătesc contravaloarea medicamentului necesar stabilirii diagnosticului și monitorizării evoluției, la un preț nereglementat de autoritățile din România, ci stabilit în mod individual de distribuitori. Singura modalitate pentru ca acești pacienți să nu mai fie discriminați față de alți pacienți cu acces gratuit la servicii de sănătate este ca, pe lângă reglementarea prețului maximal la medicamente, să beneficieze de scintigrafia receptorilor de somatostatină, care să fie inclusă în Programul național de oncologie”, a declarat Virgil Goran, președintele APTNR.

Anual, 30 de pacienți au nevoie de scintigrafia receptorilor de somatostatină pentru a diagnostica o tumoră neuroendocrină. Cei mai mulți sunt pacienți la Institutul Parhon din Capitală. Din acest motiv, medicii de aici vor să înființeze un centru de expertiză în domeniul tumorilor neuroendocrine. „Prin acest centru de expertiză dorim să facilităm coordonarea activităților de cercetare fundamentală și clinică, să realizăm studii clinice, să realizăm registre de pacienți. Centrul de expertiză va avea o echipă multidisciplinară formată din medic endocrinolog, oncolog, gastroenterolog și medic de medicină nucleară, echipă care să ofere servicii integrate de acces la diagnosticare”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, șefa disciplinei Endocrinologie de la Institutul Național „C. I. Parhon”.

Potrivit statisticilor APTNR, în România sunt în prezent 390 de pacienți cu tumori neuroendocrine.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

SănătateaTV.ro