Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca a implementat, din luna noiembrie a acetsui an, un sistem de identificare a pacienților internați, cu ajutorul unor brățări personalizate, se arată într-un comunicat de presă.

Brățara, care va fi purtată de pacient de la internare până la externare, va conține informații privind numele pacientului, data nașterii și CNP-ul pacientului, grupa sanguină și Rh-ul, numărul foii de observație, secția, salonul și numărul patului, data internării și un cod de bare, se mai arată în document.

Potrivit comunicatului, toți pacienții primesc brățări albe, exceptându-i pe cei cu risc de cădere, care vor purta brățări de culoare roșie.

Potrivit reprezentanților spitalului, prin implementarea sistemului de indentificare se previn erorile în administrarea medicației, prin verificarea concordanței dintre medicația indicată în foaia de observație și cea care urmează a fi administrată și se reduce riscul apariției erorilor de diagnostic sau profilaxie.

„Cunoașterea în orice moment a identității corecte a pacientului este importantă pentru că reduce riscul potențial de confuzie, care poate duce la erori medicale. În plus, favorizează cunoașterea de către întregul personal a acelor factori personali ai pacientului care pot genera un risc pentru siguranța sa”, a declarat Eva Kis, șeful Serviciului de Management al Calității Serviciilor Medicale, din cadrul spitalului.

Managerul spitalului, Petru Șușca, a declarat că implementarea sistemului va permite evitarea erorilor în administrarea medicației, prin verificarea concordanței dintre medicația indicată în foaia de observație și cea care urmează a fi administratăși că, pe viitor, se dorește extinderea funcționalităților acestui sistem prin accesarea fișei electronice a pacientului, direct la patul bolnavului, printr-o simplă scanare a unui cod QR de pe brățară, într-o aplicație specială, în care medicul să poată accesa întregul istoric și foaia de observație a pacientului.

Până acum, au fost achiziționate aproximativ 30.000 de brățări, iar imprimantele necesare inscripționării lor au fost distribuite în toate secțiile spitalului, se mai arată în comunicatul de presă.  

SănătateaTV.ro