Pacienții seropozitivi diagnosticați cu o formă de cancer pot să primească orice tratament oncologic oncologic atâta timp cât infecția cu HIV este ținută sub control. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat la 25 februarie în revista Cancer a Societății oncologice americane.

 

Un studiu realizat în Africa dă exemple de bune practici întregii lumi

 

Studiul a fost realizat în Botswana, unde prevalența infecției cu HIV la tinerele femei depășește 34%. Pe de altă parte, în țările Africii sub-sahariene, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate printr-o boală oncologică la femei. În plus, riscul de a dezvolta cancer de col uterin este mai mare la femeile HIV-pozitive față de populația generală. Este o combinație nefericită, la care se adaugă resursele financiare limitate ale unui sistem medical dintr-un stat în curs de dezvoltare.

În acest context, acest studiu și-a propus să verifice dacă statusul HIV-pozitiv împiedică sau nu inițierea tratamentului oncologic în statul african. Vor primi tratament oncologic standard mai degrabă femeile neinfectate cu HIV sau nu? Statusul seropozitiv va fi luat în calcul ca factor de risc la inițierea tratamentului sau nu?

Rezultatele studiului au arătat că inițierea tratamentului oncologic curativ nu a depins de statusul seropozitiv al pacientelor în statul african. Femeile au avut acces echitabil la tratament, indiferent de prezența sau absența infecției cu HIV. Mai mult, femeile seropozitive care au primit tratamentul oncologic au avut rate similare de succes și de supraviețuire după doi ani ca femeile neinfectate cu HIV tratate oncologic.

 

Pacienții seropozitivi tratați pot face față la tratamentul pentru cancer

 

Rezultatele sunt surprinzătoare, dar și îmbucurătoare, spun autorii. Mulți pacienți seropozitivi din alte state ale lumii nu primesc tratamentul optim dacă sunt diagnosticați cu o boală neoplazică. Mulți medici cred că statusul seropozitiv reprezintă o contraindicație pentru un tratament oncologic intensiv. În plus, pacienții seropozitivi sunt excluși de la studiile clinice oncologice.

Rezultatele studiului realizat în Botswana contrazic aceste opinii. Un pacient seropozitiv aflat sub tratament antiretroviral optim are un sistem imun competent, care poate face față cu succes tratamentului oncologic, spun autorii studiului.

Acest studiu poate avea repercusiuni importante pentru felul în care pacienții seropozitivi sunt tratați oncologic în toate statele lumii, nu doar în Africa. În această situație, Botswana este un exemplu de urmat pentru toate statele lumii.

„Cred că acest studiu oferă un exemplu important despre modul în care disparitățile privind accesul la tratament pot fi reduse, atât în tratamentul oncologic, cât și în tratamentul pacienților seropozitivi. Sper că abordarea globală a cancerului asociat infecției cu HIV ar putea fi într-o zi ca în Botswana”, a declarat dr. Richard Little, de la National Cancer Institute, într-un editorial care a însoțit studiul.

Ultimul update: 26 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.