Pacienții români ar putea beneficia, din a doua jumătate a anului viitor, de programe de screening pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin, cancerul colorectal și pentru hepatitele B și C.

Guvernul a lansat astăzi patru apeluri de proiecte pentru aceste programe, au anunțat, într-o conferință de presă, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Victor Costache, și ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș.

În total, este vorba de proiecte în valoare de peste 100 de milioane de euro, ce vor avea ca beneficiari finali aproximativ 1,1 milioane de pacienți.

Este vorba despre 21 de milioane de euro pentru cancerul la sân, 25 de milioane pentru cel colorectal, 25 de milioane pentru hepatite și 47 de milioane pentru cancerul de col uterin. Programele sunt regionale, iar persoanele înscrise nu vor trebui, obligatoriu, să fie asigurate. 

Fondurile vor fi alocate pentru analize medicale și pentru screening propriu-zis.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat și lansarea unui masterplan privind cancerul

Aceste programe de screening sunt ”piesele unui puzzle mai mare a cărui soluție am găsit-o”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, referindu-se la un masterplan privind cancerul, care să includă programe curative, de screening și prevenție. Un element important îl reprezintă suplimentarea fondurilor pentru imagistică de înaltă performanță.

Ultimul update: 4 decembrie 2019

SănătateaTV.ro