Familia, rudele apropiate pot contribui la întârzierea prezentării la medic în cazul unor pacienți cu forme ușoare de accident vascular cerebral (AVC). Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat la 25 martie în revista Nature Comunications.

În cazul unui pacient cu AVC, timpul scurs de la debutul simpromelor la prezentarea la medic este de o importanță vitală. Asta deoarece tratamentul de revascularizare în cazul unui AVC este strict dependent de o fereastră terapeutică foarte restrânsă. Medicii pot efectua procedura de revascularizare doar într-un interval de câteva ore de la debutul simptomelor. În funcție de metoda terapeutică aleasă, această „fereastră de timp” poate fi de 4,5 ore în cazul procedurii de tromboliză intravenoasă sau mai mult în cazul trombectomiei mecanice.

De aceea, prezentarea cât mai rapidă la un centru de primiri urgențe este vitală în cazul unui pacient cu AVC. Însă un grup de cercetători din SUA a demonstrat că familia poate contribui la întârzierea prezentării la medic a unui pacient cu AVC, în special atunci când acesta prezintă o simptomatologie ușoară sau moderată de stroke.

Autorii studiului, de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts – unul din cele mai mari spitale de urgențe din SUA, numesc asta „paradoxul îngrijirii”. Pacienții cu familii strânse, apropiate, se prezintă mai târziu la medic atunci când suferă un stroke. Asta deoarece membrii familiei cred că pot gestiona anumite situații medicale, că pot supraveghea și oferi îngrijiri la domiciliu unui bolnav. În realitate, în cazul unei urgențe medicale, acest „paradox al îngrijirii” în familie poate întârzia primirea adevăratelor îngrijiri medicale.

În cadrul studiului, au fost selectați 175 de pacienți cu forme ușoare de AVC. Această selecție a avut mai multe motive: pe de o parte, datorită simptomatologiei mai ușoare, aceștia tind să se prezinte mai târziu la medic. În același timp, aceștia au fost în măsură să răspundă chestionarului privind natura cercului social și familial în timpul spitalizării. Studiul nu a inclus pacienți cu forme severe de stroke și nici pacienți care, în urma accidentului vascular cerebral, au rămas cu afazie sau sechele neurologice grave. Rămâne de văzut dacă rezultatele cercetării se vor confirma și în cadrul unor studii mai ample, pe populații diverse și în cazul unor forme severe de stroke.

Până atunci, autorii cred că informarea publicului de toate vârstele cu privire la principalele semne ale unui stroke – și ale altor urgențe medicale – este importantă pentru a reduce întârzierile între debutul simptomelor și prezentarea pacienților la medic.

Ultimul update: 26 martie 2019

SănătateaTV.ro