Mai mulți adulți americani știu parolele de logare pe WiFi sau pe rețelele sociale și le pot reproduce la cerere decât propriile informații medicale vitale, precum grupa sanguină. În cadrul unui studiu întreprins recent de o companie americană pentru inovație digitală în sănătate, peste 1.000 de persoane au completat un chestionar online. Chestionarul a analizat acuratețea cu care persoanele intervievate au declarat că-și amintesc anumite informații considerate utile sau necesare.

 

Alegem ce reținem

 

Majoritatea celor chestionați au declarat că-și amintesc și pot reproduce oricând, cu usurință, informații considerate utile pecum parola de conectare la rețelele sociale (80% din cei chestionați), sau parola de conectare la WiFi (74% din cei chestionați).

Prin comparație însă, doar 57% din cei chestionați își știau grupa sanguină, doar 38% își puteau aminti nivelul colesterolului la ultimele analize sau pe cel al glicemiei – 33%. Aceste rezultate sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât 82% din cei chestionați au declarat că au făcut investigații sau analize medicale în ultimul an.

 

Alegem ce uităm

 

„Aceste cifre sunt pilonul pe care se bazează majoritatea deciziilor medicale”, consideră autorii studiului. Este important ca fiecare dintre noi să știe și să memoreze câteva informații medicale de bază, precum grupa sanguină, nivelul tensiunii sau al glicemiei la ultima măsurătoare. De asemenea, ar trebui să știm sau să avem acces rapid la informațiile medicale esențiale ale rudelor apropiate: copii, frați, soț, soție, părinți.

Realizatorii studiului au concluzionat că majoritatea populației se confruntă cu dificultăți în memorarea și înțelegerea unor informații medicale de bază, în ciuda faptului că aceste informații ar putea salva viața lor sau a celor apropiați într-o situație de urgență medicală. În cadrul studiului, aproape 20% din cei chestionați au recunoscut că un medic le-a cerut rezultatele unor analize sau investigații medicale și că nu le-au putut oferi.

Ultimul update: 15 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.