Pastele de dinți pe bază de cărbune, despre care producătorii susțin că albesc dinții, au efecte benefice limitate, însă cresc riscul de carii și pătare a dinților, arată un studiu realizat de University of Manchester Dental School și publicat de British Dental Journal.

Produsele pe bază de cărbune, care sunt tot mai populare, de multe ori nu conțin niciun fel de fluor care să contribuie la îngrijirea și protejarea danturii. Mai mult, prea mult periat cu astfel de produse poate să afecteze smalțul dinților și să îi facă mai sensibili pentru că sunt mai abrazive decât cele obișnuite. "Atunci când (pasta de dinți cu cărbune - n.r.) este folosită prea des de către oamenii cu plombe, poate pătrunde pe lângă ele și este greu de scos", a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Joseph Greenwal-Cohen. "Particulele de cărbune pot să rămână în gingii și să le irite", a adăugat el.

"Pastele de dinți pe bază de cărbune nu oferă o soluție magică pentru cei care caută un zâmbet perfect și vin cu riscuri reale. Deci nu credeți tot entuziasmul. Oricine este preocupat de dinții pătați sau decolorați, dacă problema nu poate fi reyolvată printr-o schimbare în dietă sau prin îmbunătățiri ale igienei orale, ar trebui să își consulte medicul stomatolog", a explicat și un reprezentant al British Dental Association, prof. Damien Walmsley.

Cărbunele a fost folosit pentru prima dată în igiena orală în Grecia Antică. Oamenii îl utilizau pentru îndepărtarea petelor de pe dinți și pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute provocate de gingii bolnave.

Ultimul update: 13 mai 2019

SănătateaTV.ro