O aplicație de mobil – PsyPills – dezvoltată de o echipă de psihologi de la Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, care își propune să ajute utilizatorii să faca față emoțiilor negative și stresului într-un mod sănătos, se află în topul celor mai utilizate aplicații de lifestyle din România.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, estimând că, în câțiva ani, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial. În timp ce tot mai mulți oameni se confruntă cu tulburări psihice, stigma socială asociată acestora face ca mulți dintre cei care au nevoie de ajutor în gestionarea emoțiilor negative să nu ajungă să primească ajutorul de care au nevoie. Pe de altă parte, tehnologia și aplicațiile mobile sunt din ce în ce mai folosite de către publicul larg, iar aplicațiile mobile care promovează sănătatea mintală și starea de bine sunt foarte populare, reușind să ajute un număr foarte mare de oameni. De aici a luat naștere ideea unei aplicații mobile autohtone pentru gestionarea și controlul emoțiilor negative, care să poată fi folosită independent sau să completeze un program de consiliere psihologică.

„Această aplicație ajută la diagnosticarea stării emoționale prin identificarea a trei tipuri de emoții: pozitive, negative disfuncționale și negative funcționale. Ulterior, emoțiile negative disfuncționale sunt abordate terapeutic. Aplicația te ajută deci să identifici cauza, apoi servește o «pastilă psihologică» care include cognițiile raționale ca o alternativă la cognițiile iraționale care generează problemele emoționale”, a declarat pentru SanatateaTV.ro prof. univ. Daniel David, președintele și directorul executiv al International Institute for Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. În continuare, întregul sistem urmărește evoluția în timp a fiecărui utilizator, măsurând în ce măsură emoțiile disfuncționale s-au ameliorat în timp.

Aplicația poate fi utilizată atât în completarea unui demers psihoterapeutic, cât și în regim de autoterapie, fiind recomandată persoanelor sănătoase care se confruntă cu anumite probleme emoționale. PsyPills a fost dezvoltată de echipa de psihologi ai Universității Babeș-Bolyai în urmă cu mai mulți ani. Au urmat testări riguroase în cadrul unor studii cu design științific complex. Treptat, aplicația a devenit recunoscută în comunitatea profesională și a căpătat notorietate. Într-un clasament recent al aplicaţiilor pentru telefoanele mobile (Mobile App Ranking), PsyPills se afla pe locul 34 în topul vânzărilor în ţară. „A durat ceva până când am testat această aplicație, am început să publicăm despre ea, a primit diverse grant-uri”, explică Daniel David. A urmat dezvoltarea unui robot care folosește aceeași tehnologie care se află și în spatele „pastilelor psihologice”, dar se adresează controlului emoțiilor copiilor.

Aplicația ajută utilizatorii să ajusteze gândurile și emoțiile nesănătoase în emoții constructive, care, la rândul lor, vor influența modul în care acționăm și strategiile prin care facem față stresului și evenimentelor neplăcute din viața noastră. Astfel, o „pastilă psihologică” virtuală, la momentul potrivit, poate face o mare diferență asupra stării noastre de bine și asupra modului în care ne raportăm la lume și la situațiile de viață – pozitive și negative. 

 

Monica Georgescu 

SănătateaTV.ro