Conform unor date publicate în cadrul unei campanii de conștientizare privind pericolele autodiagnosticării și automedicației pe baza informațiilor de pe internet, nu mai puțin de trei sferturi din români iau medicamente fără să consulte medicii. Totodată, românii iau de două ori mai multe pastile fără rețetă decât media UE, iar jumătate din părinți își tratează copiii, fără să întrebe medicul, cu medicamente nepotrivite. În plus, un sfert din românce nu merg niciodată la ginecolog, iar acest lucru se corelează cu prevalența mare a cancerului de col uterin.

 

Internetul e plin de informații medicale, dar asta nu e suficient

 

Campania inedită a pornit de la ideea că foarte mulți români apelează la internet pentru a căuta răspunsuri pentru problemele medicale cu care se confruntă. Din păcate, multe din informațiile postate pe internet nu sunt verificate și nu provin din surse credibile sau cu autoritate. Mai mult, informațiile găsite nu sunt sintetizate și nu pot înlocui un diagnostic dat de un medic pe baza unui consult și a unor investigații. Pericolul și mai mare apare atunci când, în urma unei consultații la „doctor Google”, multe persoane apelează la automedicație.

În cadrul acestei campanii, un jurnalist a încercat să răspundă întrebărilor de la Concursul de Rezidențiat din acest an căutând informațiile pe internet. Grila de examen a fost corectată de conf. dr. Dan Ulmeanu, medic chirurg și cadru universitar. Rezultatul a fost unul categoric: concurentul a picat examenul cu doar 36 de puncte din 200.

 

Pericolele autodiagnosticării

 

„Zilnic ne confruntăm cu pacienți afectați de autodiagnosticarea pe internet. Există o tendință naturală de a căuta informații medicale pe internet, însă aceasta nu trebuie să conducă la autodiagnosticare și, mai grav, la tratament autoimpus. O informație distribuită pe un website nu poate egala pregătirea medicului de a identifica soluții pentru pacient, în ansamblul lui. Campania de față vă invită să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și să vă adresați medicului pentru ajutor specializat”, a declarat conf. dr. Dan Ulmeanu, citat de autorii campaniei.

 „Ceea ce am vrut să arătăm este că, dacă noi tratăm internetul ca pe un medic, ne lăsăm pe mâinile cuiva care nu trece examenul de Rezidențiat, întrucât îi lipsesc capacități importante de sintetizare și intepretare a informațiilor pe care le deține”, a explicat Mihai Popescu, jurnalistul care a realizat ineditul experiment.

Ultimul update: 11 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.