Funcționarea inimii și calitatea vieții persoanelor cardiace ar putea fi îmbunătățite în urma unui tratament care utilizează celule stem recoltate din cordonul ombilical, se arată într-un studiu apărut în revista „Circulation Research”.

Potrivit specialiștilor, descoperirea poate pava calea dezvoltării unui tratament nedăunător pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă.

În urma studiului, cercetătorii au observat o îmbunătățire semnificativă a abilității inimii de a pompa sânge, într-un an de la începerea tratamentului și s-a constat o ameliorare a calității vieții pacienților.

„Medicamentele standard pot fi suboptimale, iar de multe ori, pacienții sunt nevoiți să se supună unor terapii mult mai invazive, precum implantarea unor dispozitive de asistență ventriculară sau transplant de inimă ”, spune coordonatorul studiului, medicul cardiolog, Jorge Bartolucci, de la Universitatea los Andes.

La realizarea studiului au participat 30 de pacienți, cu vârste între 18 și 75 de ani. O parte dintre aceștia au primit perfuzii cu celule stem din cordonul ombilical, iar celorlați li s-a administrat o substanță placebo. Celule stem au fost recoltate din sarcini duse la termen, de la donatori sănătoși, prin cezariană.

Peste 37 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de insuficiență cardiacă, arată statisticile. În ciuda evoluției medicinei, jumătate dintre pacienții cu această afecțiune mor în cinci ani de la diagnosticare. 

SănătateaTV.ro