Persoanele care mănâncă alert se pot confrunta cu obezitatea și diverse afecțiuni ale organismului. Mâncatul repede dă peste cap metabolismul și din acest motiv creierul nu mai este capabil să semnaleze faptul că organismul este sătul.

Obezitatea apare de cele mai multe ori la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, care mănâncă foarte repede și într-un timp scurt. Explicația stă în faptul că nervii trimit semnale la creier care arată că stomacul se extinde. Astfel, atunci când o persoană mănâncă repede, ea are tendința de a mânca și mai mult. În aceste condiții, stomacul se umple mult prea repede și riscul de balonare și gaze intestinale crește.

De cele mai multe ori obiceiul de a mânca alert se dezvoltă în copilărie, când cei mici vor să plece cât mai repede de la masă, pentru a avea mai mult timp pentru joacă.

Însă, medicii nu sunt de acord cu acest obicei și consideră că atunci când mănânci este important să nu te grăbești, pentru a-i da creierului posibilitatea de a transmite senzația de sațietate. Mestecatul alimentelor corespunzător și în tihnă poate dura aproximativ 20 de minute. Dacă ne ridicăm în picioare în timpul mesei și ne simțim confortabil înseamnă că am mâncat suficient.

SănătateaTV.ro