Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât și în România, asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră.

Unul dintre obiectivele de bază în combaterea efectelor HTA la nivel populațional este creșterea gradului de conștientizare a acestei afecțiuni. Apariția hipertensiunii arteriale este, în majoritatea cazurilor, declanșată de factorii dependenți de stilul de viață, care pot fi modificați. 

Dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazurile de hipertensiune, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.

În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii, organizată în fiecare an, în data de 17 mai, Societatea Română de Hipertensiune a realizat o serie de evenimente în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara pentru a prezenta opiniei publice problematica și impactul hipertensiunii arteriale la nivel populațional.

Prin Studiul Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune, s-a realizat evaluarea prevalenței HTA si a principalilor factorilor de risc cardiovascular precum si identificarea tendinței lor evolutive. În studiu au fost implicați 2065 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, cărora li s-au aplicat teste de laborator și paraclinice ce au permis realizarea unei evaluări complete a riscului cardiovascular la care sunt supuși.

SănătateaTV.ro