Mai mult de 3000 de adolescenți mor în fiecare zi la nivel mondial, anual însumându-se 1,2 milioane de decese din cauze care pot fi prevenite, conform unui nou raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Accidentele rutiere, infecțiile respiratorii și suicidul reprezintă cea mai mare parte a cauzelor de deces în rândul tinerilor.

 

Majoritatea cazurilor pot fi prevenite prin îmbunătățirea serviciilor medicale, prin măsuri educaționale și sociale. Însă în cele mai multe cazuri, adolescenții care suferă de probleme de sănătate mintală, consum de droguri sau nutriție deficitară nu beneficiază de servicii de prevenție în acest sens. Mai mult decât atât, comportamentele care afectează calitatea vieții cum ar fi sedentarismul, alimentația neadcvată și comportamentele sexuale deviante încep în adolescență.

 

Conform specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății, adolescenții au fost excluși în ultimii ani din planurile și strategiile naționale în sănătate, existând investiții extrem de mici în acest domeniu, orientate către tineri.

 

În anul 2015, accidentele rutiere au reprezentat cauza de deces pentru 115.000 de adolescenți, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, la nivel mondial.

 

Cauzele de deces însă diferă în funcție de zonă. În țări subdezvoltate sau în curs de devoltare din Africa, spre exemplu, bolile transmisibile, cum ar fi SIDA, infecțiile respiratorii, meningita sau bolile diareice reprezintă cele mai frecvente cauze ale mortalității.

 

În ceea ce privește adolescentele, lucrurile stau diferit. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, principala cauză de deces în rândul acestora este reprezentată de infecțiile respiratorii, cum ar fi pneumonia, de asemenea complicațiile la naștere sau cele survenite în urma avorturilor realizate necorespunzător, în rândul tinerelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

 

Suicidul și autoagresiunea au reprezentat cea de-a treia cauză de deces în anul 2015 în rândul adolescenților, însumând 67.000 de cazuri. Autoagresiunea este întâlnită în cazul adolescenților cu vârste mai mari și reprezintă la nivel global cea de-a doua cauză de mortalitate în rândul adolescentelor, de asemenea printre primele cauze de deces în cazul adolescenților în Europa și Asia de Sud Est.

 

Cauzele acestei situații sunt diverse. Conform OMS, asumarea responsabilităților adulților, munca, renunțarea de școală, căsătoriile timpurii pot sta la baza acestei realități. Drept rezultat, adolescenții suferă de malnutriție, boli diareice, boli cu transmitere sexuală, afecțiuni psihice, sunt implicați în accidente și sunt agresați sexual.

 

Potrivit specialiștilor OMS, îmbunătățirea modului în care sistemele de sănătate se adresează adolescenților reprezintă o parte importantă în asigurarea sănătății acestora, părinții, familiile și comunitățile fiind esențiale. Acestea din urmă au un potențial uriaș în a influența pozitiv comportamentele și sănătatea adolescenților.

 

Recentul raport al OMS de acțiune globală pentru sănătatea adolescenților (Global accelerated action for the health of adolescents - AA-HA!) recomandă intervenții în mai multe sectoare aplicate la nivel național, incluzând educație sexuală în școli, limite mai mari impuse pentru consumul de alcool, impunerea prin lege a purtării centurii de siguranță și a căștilor de protecție, reducerea accesului la arme, reducerea poluării în spațiile închise și deschise, facilitarea accesului la apă potabilă, igienă și la servicii de salubritate. Raportul cuprinde de asemenea explicații detaliate ale modului în care țările pot implementa aceste intervenții în programe destinate sănătății adolescenților. 

SănătateaTV.ro