În doar cinci zile, în București, au fost recoltate 1.461 de unități transfuzabile de sânge, un record al ediției de primăvară a Campaniei Naţionale „Donează sânge! Fii erou!”,organizată de Societatea Studenților în Medicină din București,informează un comunicat de presă sosit pe adresa redacției www.sanatateatv.ro .

Potrivit statisticilor prezentate în comunicat, în România doar 1,7% din populație donează sânge, în contextul în care, în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.

„Pe parcursul acestei săptămâni am întâlnit mulți eroi, iar unul dintre marile câștiguri constă în faptul că mulți dintre aceștia au venit pentru prima dată la Facultatea de Medicină pentru a dona, auzind de campania noastră din diverse surse, dar în special din mass-media”, au declarat cei doi coordonatori principali ai campaniei „Donează sânge! Fii erou!”,Delia Vasile şi Cristiana Voicu, ambele, studente în anul IV ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Săptămâna viitoare, cele două urmează să organizeze campania națională de donare de sânge, care va avea loc în perioada 7-11 mai, în toate centrele de transfuzie din țară.

Potrivit Societăţii Studenților în Medicină din București, în perioada 23-27 Aprilie, 559 de donatori de sânge au trecut pragul Facultăţii de Medicină, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină București s-au prezentat 902 donatori.

Donatorii au fost răsplătiți cu tichete valorice în cuantum de 63 de lei, cu reducere cu 50% a costului abonamentului lunar pentru transportul în comun, precum şi cu o zi liberă de la locul de muncă. În plus, aceştia au mai putut beneficia de diverse cadouri oferite de către SSMB prin intermediul unei tombole speciale. Evenimentul a fost organizat de către Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila, se mai arată în comunicatul de presă. 

Începând din anul 2008, campania „Donează sânge! Fii erou!”este organizată de două ori pe an, la nivel național, de către asociațiile studenților la medicină și își propune să combată deficitul de sânge și produse de sânge din unitățile spitalicești din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială.

Anul acesta, campania se desfășoară sinergic în toate centrele membre ale Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și anume în București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș și Craiova.

SănătateaTV.ro