Peste 60 de copii au murit în statul Bihar, în nordul Indiei, în ultimele trei săptămâni, în urma unei forme de encefalită la care ar fi contribuit toxinele din fructul litchi.

Două spitale din orașul Muzaffarpur au înregistrat, în total, 179 de cazuri începând din ianuarie, dar decesele au început să survină abia în ultimele câteva săptămâni.

În 2013, cel puin 351 de oameni au murit de encefalită într-un alt stat din nordul Indiei, Uttar Pradesh.

“Anul acesta, numărul de cazuri a crescut puțin. Valul de căldură a fost prea intens și a durat prea mult”, a explicat un înalt oficial din sistemul sanitar local, Sanjay Kumar, citat de CNN.

Departamentul pentru Sănătate Publică a anunțat că toți copiii au murit de hipoglicemie, dar a subliniat că și consumul de fructe litchi, crescute în zonă, a jucat un rol.

“Experți internaționali ne-au spus că litchi are un fel de toxină care se acumulează în ficatul acestor copii, iar când temperature crește, această toxină este eliberată”, a explicat Kumar. “Adevărul este că aici este o zonă unde crește litchi. Suspectăm că litchi au un rol în acest caz. Dar este adevărat și că, atunci când temperaturile scad și vin ploile, cu sau fără litchi, nu mai sunt cazuri”, a adăugat el.

Experţii au declarat că boala afectează în cea mai mare parte copiii cu vârsta de sub 15 ani, în special pe cei din familii sărace, subnutriți. Simptomele includ febra ridicată şi o schimbare a stării psihice - confuzie, dezorientare, delir sau comă - şi apariţia crizelor.

Autoritățile au demarat o campanie de informare, sfătuind părinții să se asigure că toți copiii sunt hidratați și nu se culcă fără să fi mâncat înainte.

 

Ce spun experții?

 

Potrivit unui studiu legat de o epidemie de encefalopatie din 2014, publicat în The Lancet Global Health, unul dintre factori poate fi consumul de litchi. Fructul conține amino acizi neobișnuiți care afectează glucogeneza în anumite condiții.

Potrivit studiului, copiii din satele afectate își petreceau cea mai mare parte din zi mâncând litchi din livezile din jur, iar când se întorceau acasă seara nu le era foame. Pentru că nu mâncau este posibil să se fi instalat hipoglicemie nocturnă, potrivit cercetării.

Când nivelul glicemiei scădea, corpul începea să metabolizeze acizi grași. Însă, probele de urină de la două treimi dintre copiii bolnavi a arătat o expunere la toxine aflate în semințele de litchi, în special la fructele necoapte. În prezența acestor toxine, glucogeneza este aproape blocată, ceea ce duce la scăderea și mai mare a glicemiei și la inflamație la nivelul creierului.

 

Ce este litchi?

 

Litchi este cultivat in China, dar si in nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India și sudul Japoniei.

Mai nou se cultivă şi în State Unite în California sau Florida. Litchi este supranumit și „pruna chinezească”. Fructele Sunt foarte parfumate, cu un gust dulce-acrişor.

Coaja este tare şi acoperită cu “ţepi” dar destul de subţire. Are un sâmbure gigant care nu se consumă, fiind otrăvitor, dar care se poate planta. Fructul exotic este bogat în vitamina C și este de mare ajutor în lupta contra bolilor infecţioase.

Ultimul update: 14 iunie 2019

SănătateaTV.ro