Clinica Multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici” se va construi pe terenul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” și va avea două corpuri de clădire, cu 636 de paturi. Noul amplasament ar urma să cuprindă multiple cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ, dar şi aparate moderne. Toate aceste detalii apar în studiul de fundamentare publicat la data de 27 noiembrie în Monitorul Oficial, prin Hotărârea de Guvern nr. 920/2018.

În Corpul A vor exista unitatea de urgență, două unități ATI, un bloc operator cu cinci săli, o unitate de ambulatoriu, cabinete de consultații, imagistică, un centru de radioterapie, săli de cursuri pentru studenți, săli de ședințe și un heliport care va fi amplasat pe clădire. Corpul B va avea camere de gardă, serviciul de internări/externări, ambulatoriu, cabinete pentru consultații, laboratoare, camere pentru recoltări de analize, cabinete pentru asistente, farmacie, bloc de cercetare cu laboratoare  și spații de cazare.

Construirea Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” este cuprinsă în planul strategic de dezvoltare al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” pe perioada 2014-2020. Investiția a fost necesară după ce au fost identificate mai multe probleme printre care: pavilioanele cu structură învechită, aglomerație la camera de gardă care necesită suplimentarea semnificativă a activității medicale, perioade crescute de spitalizare, număr mic de paturi, o rată mare de utilizare a paturilor care crează riscul de apariție a unor infecții nosocomiale și imposibilitatea internării unor pacienți noi, dar și lipsa interconectării pavilioanelor prin căi de acces facile și rapide.

Se estimează că, în faza de execuție a lucrării vor fi angajate 200 de persoane, iar ulterior vor fi create 880 de noi locuri de muncă, din care 85 pentru cadre superioare (medici) și 795 pentru cadre medii și personal auxiliar.

Durata efectivă de execuție a proiectului va fi de maximum doi ani și jumătate, însă durata de proiectare, construcţie şi operare este de 17,5 ani. Investiţia totală a proiectului se ridică la 650 de milioane de lei. Clinica va fi ridicată printr-un contract de parteneriat public-privat.

Ultimul update: 29 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.