La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost inaugurat un centru național de radioterapie. De serviciile noului centru pot beneficia pacienții cu afecțiuni oncologice din județul Maramureș și din zonele învecinate. Prezentă la inaugurare, Sorina Pintea, ministrul sănătății și fost manager al spitalului din Baia Mare, a declarat că în centrul de radioterapie pot fi tratați anual peste 700 de pacienți.

Cladirea în care se află centrul a fost construită din fondurile proprii ale spitalului, iar echipamentul a fost achiziționat de Ministerul Sănătății printr-un proiect finanțat de Banca Mondială. Instalarea echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro, a fost finalizată în august 2018. Centrul de radioterapie are zece paturi, iar personalul medical este format din trei medici specialiști, nouă asistenți medicali specializați în radiologie și radioterapie și doi fizicieni. Laboratorul este dotat cu un accelerator liniar, un computer tomograf cu opțiune de simulare, un sistem de plan tratament și sisteme de dozimetrie. Serviciile de radioterapie pot fi acordate ambulator sau în sistem de spitalizare continuă, atât pacienților din județul Maramureș, dar și celor din județele învecinate.

Opt centre naționale - din București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova - vor fi dotate cu aparatură de radioterapie prin programul privind Reforma sectorului sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială, în valoare de 17,9 milioane de euro. Ministerul Sănătății intenționează însă să extindă programul și în alte spitale din țară.

Ultimul update: 3 aprilie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.