Până la data de 18.11.2018, 824.322 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). La acestea se adaugă un număr necunoscut de persoane care s-au vaccinat antigripal pe cont propriu.

În acest an, campania de vaccinare antigripală a fost demarată la 15 septembrie în România. În total, 1.300.000 de doze de vaccin gripal au fost achiziționate de Ministerul Sănatății, conform datelor raportate de instituție.

 

O boală gravă pentru cei vulnerabili

 

Gripa sezonieră ucide anual până la 650.000 de persoane, conform statisticilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Persoanele cele mai vulnerabile în fața virusului gripal sunt copiii, bătrânii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice și persoanele imunocompromise sau care au sistemul imunitar vulnerabil în fața infecțiilor. În acest context, OMS încurajează autoritățile locale să prioritizeze prevenția gripei. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este recomandată anual pentru a se preveni îmbolnăvirile și complicațiile produse de această infecție. 

 

Cum ne protejăm de gripă

 

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă armă pe care o avem în lupta contra gripei sezoniere. Pentru că virusul gripal se transmite prin strănut și tuse, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă, pe lângă vaccinare, medicii recomandă respectarea câtorva măsuri elementare de igienă:

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
  • Stați acasă când sunteți bolnav.
  • Nu reutilizați batiste sau șervețele (virusurile gripale și alte virusuri respiratorii pot supraviețui  temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând obiecte infectate).

Ultimul update: 23 noiembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.