Tichetele de sănătate, introduse de MS drept formă de coplată în sistemul medical, nasc tot mai multe controverse. Aproximativ 3.500 de români au semnat o petiţie online prin care solicită Ministerului Sănătăţii să retragă acest sistem de plată a serviciilor de sănătate.

„Introducerea tichetelor de sănătate va genera costuri administrative şi eforturi birocratice care vor conduce la şi mai multă ineficienţă în gestionarea cheltuielilor cu prestaţiile medicale. Coplata poate conduce la situaţii în care pacienţii sunt descurajaţi să apeleze la servicii medicale din lipsa de bani sau din lipsa de informaţii asupra sistemului de tichete”, motivează iniţiatorii petiţiei.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că, în prezent, sunt efectuate sondaje de opinie lunare, referitoare la introducerea tichetelor de sănătate. Până în momentul de faţă, aproximativ 50% dintre repondenţi s-au declarat împotriva acestei măsuri. În condiţiile în care, până la sfârşitul lunii septembrie, rezultatele sondajelor vor arăta dezacordul românilor faţă de introducerea acestui sistem, MS va renunţa la aplicarea tichetului de sănătate.

Tichetele de sănătate reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor de sănătate, a medicamentelor si a dispozitivelor, aplicată exclusiv în momentul utilizării efective a acestora. Tichetele de sănătate se aplică în medicina de familie, în medicina primară, la medicul specialist şi în spitale, cu menţiunea că ele nu se aplică şi în cazul asistenţei medicale de urgenţă.

“Pacientul va plăti contribuţia personală a serviciului medical şi se va elibera un tichet de sănătate prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia, în limita unui plafon maxim anual de 600 lei ”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Tichetele de sănătate nu vor fi trimise pacienţilor prin poştă sau primite de la angajator, ci ele vor fi oferite pacienţilor în momentul în care aceştia au nevoie de îngrijiri de sănătate. Ele vor face parte din foaia de observaţie sau din foaia de diagnostic şi vor fi detaşabile. Tichetul de sănătate va fi dovada faptului că pacientul a plătit şi a primit serviciul medical.

 

SănătateaTV.ro