Anul acesta vor fi rezolvate o parte dintre neajunsurile rețelei medicale primare – de la finanțare până la probleme organizatorice, a promis ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Târgu Mureș.

„Ne tot plângem că avem costuri foarte mari (n.n. – în sistemul medical naţional). Dacă vrem să le reducem, trebuie să investim în medicina primară”, a declarat ea joi, înainte de Ziua Mondială a Medicului de Familie.

Oficialul i-a felicitat anticipat pe toți medicii de familie din România. “Vă respect foarte mult și (...) în periplul meu prin ţară am cunoscut nişte medici de familie extraordinari”, le-a transmis ea.

 

Informatizarea sistemului sanitar

 

Ministerul Sănătăţii a convocat la o întîlnire, la începutul săptămânii viitoare,  toți factorii implicaţi în gestionarea  sistemului informatic din cabinetele medicilor de familie – CNAS şi firmele care se ocupă de softurile sistemului  - pentru că „a devenit deja penibil”, a adăugat oficialul.

Informatizarea sistemului sanitar constă în implementarea şi funcţionarea mai multor componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), reţeta electronică (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES). Sistemul informatic unic integrat, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate şi dosarul electronic de sănătate funcţionează sub cupola platformei informatice a asigurărilor sociale de sănătate (PIAS).

La sfârşitul anului 2010, CNAS a fost lansat oficial sistemul informatic unic integrat, cea mai importantă componentă a informatizării sistemului de sănătate. Celelalte componente implementate ale PIAS au fost proiectate să depindă de informaţiile furnizate de SIUI. Reţeta electronică e obligatorie de la 1 ianuarie 2013, iar cardul electronic de sănătate - de la 1 mai 2015, însă abia la 1 septembrie a devenit singurul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au card emis. Dosarul electronic de sănătate e obligatoriu la medic din 12 noiembrie 2016.

Secretarul Patronatului Medicilor de Familie București-Ilfov a declarat luna trecută că, în 2018, în jur de 120 de zile nu au funcționat una sau mai multe componente ale PIAS.

Ultimul update: 17 mai 2019

SănătateaTV.ro