Încă doi copii născuți la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, diagnosticaţi cu stafilococ auriu, au fost internaţi miercuri la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea pentru un post de televiziune.

„Avem următoarea problemă acum, sunt bebeluşi care au fost internaţi la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', deja DSP este de astăzi (miercuri – n.r.) la Maternitatea Giuleşti, pentru că aceşti bebeluşi au fost născuţi acolo, pentru a preleva probe, de altfel au şi prelevat astăzi dimineaţă probe, de a aduna documente, de a vedea exact ce s-a întâmplat şi dacă sursa acelui stafilococ este maternitatea Giuleşti. (...) Astăzi au mai fost internaţi încă doi copii la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', diagnosticul tot stafilococ, aşteptăm din nou rezultatele de laborator”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Antena 3.

Anterior, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ASSMB, a confirmat că trei bebeluși cu stafilococ auriu, născuți la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, au fost internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, dar a subliniat că, potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „se consideră infecţie nosocomială” dacă pacientul se reinternează în trei zile de la externare, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul copiilor.

Unul dintre bebeluşi s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” pe 22 aprilie, adică după 25 de zile, şi a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluş este în continuare internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din Maternitatea Giuleşti.

„La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril”, susţine ASSMB.

Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, iar pe 6 mai a fost externat.

Inspectorii sanitari ai DSPMB, însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile, verifică până pe 15 mai respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a solicitat maternității să transmită informații referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Ministerul Sănătății a mai cerutrezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul.

În noiembrie-decembrie anul trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni, începând din 30 noiembrie. 27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu.

Ultimul update: 9 mai 2019

SănătateaTV.ro