Pacienții diagnosticați cu cancer din municipiul Pitești, dar și din zona Argeș și a altor județe învecinate au acces la un centru de radioterapie deschis în cadrul Spitalului Sfântul Nicolae.  

În acest centru, orice pacient din România care are indicație terapeutică pentru radioterapie poate beneficia de tratament gratuit în baza examenului histopatologic și a dovezii că este asigurat sau co-asigurat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se arată într-un comunicat al unității medicale.

Programul național de oncologie decontează integral costul tratamentului de radioterapie pentru pacienții care suferă de cancer. În țara noastră însă, numărul de centre de radioterapie este redus și nu fac față cererilor tuturor bolnavilor care au nevoie de acest tip de tratament. Totodată, centrele existente sunt dispuse neuniform la nivel național. Din aceasta cauză, centrele din marile orașe universitare sunt supraaglomerate, iar pacienții stau luni de zile pe listele de așteptare.

În acest context, la sfârșitul lunii ianuarie, la Pitești, a avut loc conferința-dezbatere „Accesul pacienților la radioterapie în regiunea Sud-Muntenia”, o inițiativă a Spitalului Sfântul Nicolae Pitești. Evenimentul, moderat de către Alina Comănescu, președintele Asociației Sănătate pentru Comunitate, și-a propus să aducă în prim-plan provocările pacienților cu cancer, în particular din regiunea Sud-Muntenia și Oltenia, care au indicație pentru radioterapie. De asemenea, discuțiile au vizat și potențiale soluții care ar putea facilita accesul pacienților la această procedură terapeutică, fără întârzieri.

La conferința-dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai asociațiilor de pacienți, medici oncologi, radioterapeuți, experți în tehnologia de radioterapie.

Cel mai recent studiu Eurostat arată că, în anul 2016, România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de aparate de radioterapie pentru tratarea bolnavilor de cancer, în timp ce la polul opus s-a situat Belgia.

Radioterapia este necesară în tratamentul cancerului, pe lângă chimioterapie și tratamentul medicamentos. Radioterapia țintește celulele cancerigene și împiedică înmulțirea lor, fără a afecta major celulele din jur.

Acest tip de terapie se folosește în general în tratamentul cancerului la sân, la prostată, cervix, cancerul la cap, gât, leucemia și anumite tipuri de cancer tiroidian.

Spitalul Sfântul Nicolae este o unitate medicală privată din Pitești, care a fost inaugurată în anul 2008. Spitalul oferă servicii medicale specializate de radioterapie, recuperare medicală, oncologie medicală, servicii de radiologie, imagistică medicală și laborator.

La data de 4 februarie, la nivel global este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Ultimul update: 4 februarie 2019

SănătateaTV.ro