Podiatria este specialitatea medicală responsabilă cu îngrijirea piciorului. Specialistul podiatru este cel care se ocupă de îngrijirea piciorului neuropatic sau arteriopatic. Totodată, acesta asigură o anamneză minuțioasă, examenul clinic de picior, decide diagnosticul și tratamentul propriu-zis pentru afecțiunile piciorului. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului.

La pacienții cu probleme cauzate de piciorul diabetic, podiatrul se ocupă de îngrijirea rănilor provocate de ulcerul neuropatic și monitorizează în timp evoluția ulcerațiilor vindecate. De obicei, în locul în care s-a vindecat recent un ulcer neuropatic continuă formarea țesutului care trebuie îndepărtat. Ulcerele ischemice care întrerup circulația sangvină necesită o atenție specială atât pentru modul în care trebuie îndepărtate fără lezarea țesutului sănătos, cât și în monitorizarea ulterioară a gradului de ischemie. De obicei, este nevoie de colaborare, podiatrul fiind cel care trebuie să lucreze permanent în echipă cu un chirurg sau un diabetolog.

În tratamentul ulcerației diabetice, scopul urmărit este închiderea rapidă a rănii și reducerea presiunii pe zona afectată. Strategiile de diagnostic și tratament ar trebui să se concentreze pe neuropatie, angiopatie și mecanismele vindecării rănilor la nivel celular. Vindecarea ulcerațiilor poate fi mult îngreunată din cauza vârstei, a hiperglicemiei și a statusului nutrițional, dar afectarea sistemică din diabet aduce importante modificări la nivel celular, fapt ce afectează și mai mult procesul de vindecare a rănilor. Spre deosebire de vindecarea unei răni normale, la o leziune diabetică, reacția inflamatorie este prelungită și poate fi accentuată și mai mult prin contaminare bacteriană și traumatisme.

Podiatrii au rolul cel mai important în depistarea precoce a leziunilor, prin acțiunile de screening, iar testele ar trebui să fie făcute regulat. Formele clinice sunt însă uneori greu sesizabile și de aceea testarea necesită vigilență. În cazul în care este nevoie, pacientul este îndrumat la secția de chirurgie pentru a-i fi curățate rănile mai grave.

În România, podiatria este o profesie nou apărută. Asociația de Podiatrie a fost înființată în anul 2015 și își propune dezvoltarea acestei profesii, recunoscută oficial, dar și educarea pacienților în îngrijirea picioarelor.

 

Material realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

Sursa: Florea B. Podiatria și neuropatia diabetică în România (în: Neuropatia diabetică, 2016, editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)

Ultimul update: 17 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.