Poluarea aerului din orașe reduce semnificativ durata de viață a copiilor, iar băieții sunt mai afectați decât fetele. O arată un studiu realizat de cercetătorii de la King's College London în Birmingham, unul dintre cele mai poluate orașe din Marea Britanie. 

Oamenii de știință estimează că un copil în vârstă de opt ani care trăiește în Birmingham-ul zilelor noastre poate avea durata vieții scurtată cu între două până la șapte luni. Băieții sunt mai afectați decât fetele, potrivit studiului, citat de The Independent. Potrivit calculelor, băieții născuți în 2011 vor avea o viață cu până la 41 de săptămâni mai scurtă din cauza poluării. În cazul fetelor, studiul arată că acestea vor trăi cu cel mult 35 de săptămâni mai puțin.  

Studiul a analizat impactul combinat a doi poluanți -microparticulele în suspensie și dioxidul de azot. Odată inspirați, acești poluanți pot duce la o sănătate precară. 

"Ca părinte, vrei să faci tot ce este posibil pentru copilul tău, dar atunci când vine vorba despre poluare te simți pur și simplu neputincios; de aceea cei care au pârghiile necesare trebuie să facă un pas în față", a comentat Sue Huyton, coordonatoarea CleanAirParents, citată de The Independent. 

"Calitatea aerului s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, dar poluarea continuă să scurteze viețile și de aceea luăm măsuri", a pus purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Mediu din Marea Britanie, citat de aceeași publicație. 

Potrivit unor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial,  peste șapte milioane de oameni mor, anual, din cauza poluării atmosferice. Organizația a atras atenția , de asemenea, că o problemă reală pentru sănătate o constituie și poluarea aerului din locuințe.

 

 

Ultimul update: 10 iulie 2019