Mai multe boli pulmonare severe care ar putea fi provocate de consumul de țigări electronice sunt investigate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, după ce au fost raportate mai multe cazuri în 14 state.

Potrivit CDC, citat de Reuters, în prezent nu există vreo dovadă că o boală infecțioasă ar fi declanșat o astfel de afecțiune, dar e nevoie să se verifice dacă acestea ar putea avea legătură cu utilizarea țigărilor electronice.

 

Cazuri severe de boli pulmonare la tineri

 

În luna iunie, mai multe state din SUA au raportat 94 de cazuri de boală pulmonară severă posibil legate de vaping, în principal în rândul adolescenților și al tinerilor adulți. Dintre acestea, 30 au fost înregistrate în Wisconsin. Pacienții care au avut nevoie de îngrijire medicală prezentau ca simptome: tuse, respirație scurtă și oboseală, iar unii au avut dificultăți de respirație severă care au necesitat ventilație. Avertismente de sănătate cu privire la bolile pulmonare legate de vaping au fost emise și de alte state precum New York și New Jersey.

CDC nu a făcut încă nicio legătură între boli și un anumit produs. Producătorul principal de e-țigarete din SUA a declarat că rapoartele sunt atent monitorizate și este necesară o reglementare semnificativă în privința accesului tinerilor la produsele din tutun. Totodată, trebuie stopată comercializarea de produse ilegale și contrafacerea țigaretelor.

Țigările electronice sunt considerate a fi mai sigure decât țigările tradiționale, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ucid până la jumătate dintre toți utilizatorii. Efectele pe termen lung a dispozitivelor de nicotină asupra sănătății rămân însă în mare parte necunoscute. În aprilie, Administrația SUA pentru Alimente și Droguri a început o anchetă privind confiscările în rândul utilizatorilor de țigarete electronice.

 

Fumatul crește riscul apariției cancerului pulmonar și a altor boli pulmonare

 

Riscul de apariție a cancerului pulmonar este de unsprezece ori mai mare la fumători și de 1,41 ori mai mare la nefumătorii expuși fumatului pasiv. De asemenea, probabilitatea de apariție a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este de patru ori mai mare la fumători și mai frecventă la nefumătorii expuși fumatului pasiv. Probabilitatea de apariție a apneei în somn este de două ori mai mare la fumători, în timp ce riscul de a dezvolta astm este de 1,61 ori mai mare la fumători. Și riscul apariției tuberculozei este mai mare la fumători.

În România, procentajul adolescenților cu vârsta între 13 și 15 ani care fumează țigări este în scădere, arată studiul Global Youth Tobacco Survey. Totuși, această scădere este contracarată de faptul că au început să fumeze produse din tutun încălzit.

Ultimul update: 19 august 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.