Trei tipuri de medicamente frecvent prescrise peste tot în lume și utilizate la scară largă ar putea în viitor să fie folosite și pentru a trata tulburări psihiatrice precum schizofrenia, tulburarea bipolară sau psihozele. Este vorba despre medicamente din clasa statinelor (folosite pentru a scădea nivelul colesterolului și a preveni bolile cardiace), blocanților canalelor de calciu (frecvent prescriși pentru hipertensiune) și biguanidelor (din această clasă face parte metforminul, un tratament de bază în diabetul zaharat).

Într-un studiu de mare amploare, realizat de un grup internațional de cercetători din Suedia și Hong Kong, aceste medicamente au dovedit efecte benefice semnificative în cazul pacienților psihiatrici. Tratamentul cu unul din aceste trei medicamente s-a asociat cu mai puține internări în secția de psihiatrie și cu mai puține episoade de rănire sau atomutilare în cazul pacienților care sufereau de una din aceste trei tulburări psihiatrice severe: schizofrenie, tulburare bipolară sau psihoză non-afective. În cadrul studiului au fost analizate datele medicale a peste 140.000 de pacienți psihiatrici adulți din Suedia, timp de zece ani. Rezultatele studiului au fost publicate la 9 ianuarie în revista JAMA Psychiatry.

Cele trei clase de medicamente analizate în cadrul acestui studiu au - dincolo de indicațiile terapeutice pentru care sunt recomandate -  efecte bine cunoscute asupra sistemului nervos central. Din acest motiv, ele ar putea fi luate în calcul ca potențiale terapii viitoare pentru tulburările psihiatrice severe. În plus, acestea sunt ieftine, disponibile și aprobate peste tot în lume și au un profil de siguranță bine cunoscut, fiind deja prescrise pe termen lung unor categorii largi de pacienți, precum cei cu hipertensiune arterială sau diabet.

Ultimul update: 9 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.