Trei tipuri de medicamente frecvent prescrise peste tot in lume si utilizate la scara larga ar putea in viitor sa fie folosite si pentru a trata tulburari psihiatrice precum schizofrenia, tulburarea bipolara sau psihozele. Este vorba despre medicamente din clasa statinelor (folosite pentru a scadea nivelul colesterolului si a preveni bolile cardiace), blocantilor canalelor de calciu (frecvent prescrisi pentru hipertensiune) si biguanidelor (din aceasta clasa face parte metforminul, un tratament de baza in diabetul zaharat).

intr-un studiu de mare amploare, realizat de un grup international de cercetatori din Suedia si Hong Kong, aceste medicamente au dovedit efecte benefice semnificative in cazul pacientilor psihiatrici. Tratamentul cu unul din aceste trei medicamente s-a asociat cu mai putine internari in sectia de psihiatrie si cu mai putine episoade de ranire sau atomutilare in cazul pacientilor care sufereau de una din aceste trei tulburari psihiatrice severe: schizofrenie, tulburare bipolara sau psihoza non-afective. in cadrul studiului au fost analizate datele medicale a peste 140.000 de pacienti psihiatrici adulti din Suedia, timp de zece ani. Rezultatele studiului au fost publicate la 9 ianuarie in revista JAMA Psychiatry.

Cele trei clase de medicamente analizate in cadrul acestui studiu au – dincolo de indicatiile terapeutice pentru care sunt recomandate –  efecte bine cunoscute asupra sistemului nervos central. Din acest motiv, ele ar putea fi luate in calcul ca potentiale terapii viitoare pentru tulburarile psihiatrice severe. in plus, acestea sunt ieftine, disponibile si aprobate peste tot in lume si au un profil de siguranta bine cunoscut, fiind deja prescrise pe termen lung unor categorii largi de pacienti, precum cei cu hipertensiune arteriala sau diabet.