Preferințele pentru băuturile amare sau dulci nu se bazează pe variații ale genelor gustului nostru, ci mai degrabă pe genele legate de proprietățile psihoactive ale acestor băuturi, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea americană Northwestern, citat de Science Daily.

Genetica ce stă la baza preferințelor noastre este legată de componentele psihoactive ale acestor băuturi. Oamenilor le place felul în care cafeaua și alcoolul îi fac să se simtă. De aceea îl beau, nu este gustul." a explicat Marilyn Cornelis, profesor asistent de medicină preventivă la Universitatea Northwestern și unul dintre autorii studiului.

Studiul subliniază, pe de o parte, importanța unui comportament deprins, dar și a materialului genetic în alegerea băuturilor, iar pe de alta posibille obstacole întâmpinate în schimbarea dietelor nepotrivite ale unor persoane.

Astfel, cercetătorii au identificat că persoanele care au o variantă a genei FTO - aceeași variantă anterior legată de riscul scăzut de obezitate – preferă, în mod surprinzător, băuturi îndulcite cu zahăr.

Băuturile ce conțin zahăr cauzează multe boli, iar consumul de alcool provoacă mai mult de 200 de afecțiuni și duce la aproximativ 6% dintre decesele la nivel global, afirmă autorii studiului.

În cadrul testării, băuturile au fost clasificate în două categorii: cu gust amar și dulci. Băuturile amare au inclus cafea, ceai, suc de grapefruit, bere, vin roșu și lichior. Băuturile dulci au inclus zahărul, îndulcitori artificiali și sucuri.

Acesta este primul studiu de asociere la nivelul genomului de consum de băuturi bazat pe perspectiva gustului, spun autorii.

Ultimul update: 8 mai 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.